Nieuws

Plot Magazine genomineerd voor Louis Hartlooperprijs

9 augustus 2017

Plot Magazine, het online magazine van het Netwerk Scenarioschrijvers is genomineerd voor de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2017. De prijs wordt voor de dertiende keer uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met een of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. De jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt op donderdag 21 september tijdens het Nederlands Film Festival uitgereikt.

Hoofdredacteur Oene Kummer reageert verheugd: ‘Ik ben niet alleen heel blij met deze nominatie, ik ben bovenal trots op de hele redactie, die in mijn ogen iedere maand topwerk aflevert. We opereren echt als een hecht collectief en zijn dus ook met zijn allen verantwoordelijk voor het hoge niveau dat Plot weet te halen. Wij zijn het Louis Hartlooper Genootschap dan ook zeer erkentelijk voor deze grote eer.’

De vijf genomineerde publicaties voor de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2017 zijn (in alfabetische volgorde):

  • Dick Maas – ’Buurman, wat doet u nu?’ Films maken in Nederland. Parachute Pictures, 2017
  • Plot, het Magazine over Scenarioschrijven
  • Joyce Roodnat – Hee… zie je dat!? – De films van Ed van der Elsken. Uitgeverij Rubinstein, 2017
  • Hans Schoots – Ivenspolitiek, 50 jaar speculeren op Nederlands schuldgevoel. SPP, 2016
  • André Stufkens – Redder van de tiende muze. Jan de Vaal en het Nederlands Filmmuseum 1946-1987. Uitgeverij IJzer, 2016

De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de Louis Hartlooper Stichting. Met de prijs hopen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen en waardering uit te spreken voor idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmpublicaties. Zonder referenties, reflecties, onderzoek, inventarisaties en andere geschreven inzichten is er zelfs geen begin van filmcultuur. Eerdere winnaars waren o.a. Patricia Pisters, Paul Verhoeven, Dana Linssen en Ruud Den Drijver.

Plot, een vakblad voor en door scenaristen, werd opgericht in 1990 door het Netwerk Scenarioschrijvers. Hoofdredacteur Lucette Bronk schreef in haar eerste redactioneel: ‘We proberen in Plot zoveel mogelijk informatie over de praktijk van het scenarioschrijven te verzamelen.’ Sindsdien biedt Plot scenarioschrijvers en andere filmprofessionals interviews, achtergronden en analyses van zowel de creatieve als de zakelijke kant van het vak.  In 2015 is het blad overgegaan van papier naar een digitale publicatie.