Lijst van aangemelde coaches

 

(Klik hier om het oorspronkelijke bericht te lezen)

 

 

Categorieën

Administratie, belastingen, financiën

Boekmarketing

Boekvertaling (literair en niet-literair)

Educatief schrijven

Jeugdliteratuur

Literair schrijven

Non-fictie schrijven

Onderzoeksjournalistiek

Schrijversblok of persoonlijk blok

Scenarioschrijven

Subsidiecheck

Aanmelden als coach

 

 

Administratie, belastingen, financiën

Robert van Deursen coacht en traint (crkbo geregistreerd) creatieve beroepsbeoefenaren en andere ZZP’ers bij de start en ontwikkeling van een succesvolle (gemengde) beroepspraktijk sinds 1987. Hij heeft veel ervaring om mensen -met of zonder affiniteit voor cijfers- op prettige wijze meer grip te laten krijgen op de eigen financiën. Hij coacht bij het op een makkelijke manier leren doen van je administratie, aangiften etc. Daardoor kun je (veel) geld besparen. Als vertrouwenspersoon kiest hij ervoor om nauwelijks op het internet zichtbaar te zijn.

Mail: deursenrvan@kpnmail.nl

 

 

Boekmarketing
Foto: Catalijn Adelmund

Martijn Adelmund. ‘Ik heb 10 jaar ervaring als redacteur bij grote uitgeverijen (Het Spectrum, AW Bruna en Meulenhoff-Boekerij) waarna ik zelf schrijver werd. Ik publiceerde meer dan 20 boeken – zowel romans als non-fictie en poëzie – en raakte daardoor overtuigd van de rol van een schrijver als cultureel ondernemer. Van 2015 tot 2018 was ik stadsdichter van Wageningen, waarnaast ik lesgaf.  Bij de LOI, Script+ en HvA gaf ik cursussen, zowel in creatieve- als in marketingvakken. Nu heb ik veel plezier in persoonlijke begeleiding van schrijvers. Mijn specialisaties zijn tekstredactie, conceptverbetering en boekmarketing.’

Website: www.martijnadelmund.nl

Mail: mail@martijnadelmund.nl

 

Boekvertaling (literair en niet-literair)

Martin de Haan (1966) is essayist, recensent en literair vertaler (van o.a. Houellebecq, Kundera en Proust). Als voormalig bestuurslid van de VvL en voorzitter van de Europese vertalersraad CEATL is hij goed op de hoogte van alle aspecten van het literaire en niet-literaire boekvertalen in Nederland en Europa: auteursrecht en contracten, opleiding, culturele zichtbaarheid van vertalers. Hij heeft veel ervaring met het geven van workshops en mentoraten en is (vanuit Frankrijk, via mail, Skype of telefoon) beschikbaar als coach voor alle problemen waar boekvertalers tegenaan lopen: vertaalaanpak, onderhandelingen en conflicten, presentatie in lezingen en interviews, maken van een persoonlijke website etc.

Websites: www.tovertaal.nl en www.hofhaan.nl

Mail: martin@tovertaal.nl

 

Educatief schrijven:
Foto: Martine Hoving

Sabine Kokee werkte bij Noordhoff Uitgevers en Koninklijke van Gorcum voordat ze in 2013 haar eigen educatieve uitgeverij Leuker.nu startte. Die schat aan ervaring zet ze graag in voor het coachen van auteurs die studie- of managementboeken (nascholing) schrijven. Haar expertise van de onderwijsmarkt is groot! Ze richt zich dus met name op onderwijsboeken (en niet op lesmethoden voor leerlingen). Daarnaast is Sabine een ervaren marketeer en e-learningspecialist. Dus ook op dat vlak kan ze je coachen.

Website: www.leuker.nu 

Mail: sabine@leuker.nu

 

Jeugdliteratuur
Foto: Josje Kerkhoven

Karlijn Stoffels. ‘Ik schrijf sinds 1986 hoorspelen, jeugdboeken bij Queridokind, en heb één roman op mijn naam staan (Querido). Sinds een aantal jaren geef ik cursussen op de Schrijversvakschool, ik begeleid ook individuele manuscripten en redigeer vertalingen/bewerkingen. Ervaring met interculturele redactie. Literair vertaler Frans. Mijn opleiding is: doctoraal Frans, master Nederlandse taal- en letterkunde.’

Website: https://www.karlijnstoffels.com/

Mail: kstoff@xs4all.nl

 

 

Literair schrijven

Ton Rozeman (Den Haag, 1968) begeleidt schrijvers van korte verhalen bij het schrijven, verdiepen en publiceren. Dat doet hij al meer dan vijftien jaar, onder andere via de Schrijversvakschool. Zelf schrijft hij momenteel aan zijn vierde bundel. Verhalen van hem verschenen in Hollands Maandblad, NRC en Vrij Nederland, wonnen het Charlotte Köhlerstipendium en werden gelonglist voor zowel de ECI als de Libris Literatuur Prijs. Voor de Schrijfbibliotheek schreef hij het handboek ‘Korte Verhalen Schrijven’.

Website: www.korteverhalenschrijven.nl

 

Jeroen Thijssen (Haarlem, 1959) is schrijver, journalist en docent aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Al jaren begeleidt hij beginnende schrijvers met ambitie. Thijssen gelooft dat doorzettingsvermogen en kritisch lezen belangrijker zijn voor een schrijver, dan te beschikken over een groot talent.

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeroen_Thijssen

Mail: th60320@concepts.nl

 

Howard Krol is copywriter en communicatieadviseur. Onder het pseudoniem Arthur Lava is hij actief als dichter. Jaarlijks organiseert hij het poëzie-evenement North Sea Poetry. Hij kent de zakenwereld en het literaire speelveld. Hij vindt het leuk om jonge, aanstormende dichters en andere beginnende literaire auteurs te helpen hun beroepspraktijk professioneel vorm te geven. Hij kan jou adviseren over het ontwikkelen van je ondernemerschap en het voeren van onderhandelingen. Ook kun je met Howard creatief brainstormen over je toekomstplannen, het opbouwen van je naamsbekendheid en het promoten van je werk. Verder biedt hij je tips om je podiumvaardigheden te verbeteren.

Website: www.howardkrol.nl

Mail: info@howardkrol.nl

 

Foto: Koos Breukel

Rob Schouten: ‘Sinds 1978 heb ik twaalf dichtbundels gepubliceerd, een roman, verhalen, essays en bloemlezingen, mijn laatste bundel is Vervelende vlekken (2016). Een nieuwe roman ligt bij de uitgever. Sinds 1980 ben ik werkzaam als criticus en columnist bij Trouw, tot 2016 ook als criticus bij Vrij Nederland. Ik doceerde o.a. aan de Schrijversvakschool, de University of Minnesota en, als bijzonder hoogleraar Literaire Kritiek, aan de VU. Verder was ik jurylid van drie P.C. Hooftprijzen, de AKO en de Librisprijs. Tussendoor geef ik workshops en masterclasses poëzie, columnistiek, literaire kritiek.’

Mail: sch00079@planet.nl

 

Foto: Judith Meulendijks

Eva Kelder. Wil je investeren in je schrijverschap? Zoek je een schrijfcoach die het beste in jou en je tekst naar boven haalt? Eva Kelder (1980) heeft twintig jaar ervaring in de journalistiek en publiceert vanaf 2012 romans en korte verhalen. Ze begeleidt met veel plezier schrijvers voor o.a. de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Bij Eva kun je aankloppen voor coaching op het gebied van romanschrijven, korte verhalen, blogs, columns etc. Ze helpt en adviseert bij het optimaliseren van je stijl en techniek en leert je bovendien te ontdekken welk verhaal je écht wil vertellen. En hoe.

Websites: www.evakelder.nl / www.schrijfcursusvolgen.nl

Mail: eva.kelder@gmail.com

Telefoon: 06 42207890

 

Foto: Rogier Bos

Jet Manrho (1959) is uitgever, redacteur, schrijver, projectontwikkelaar, maar is het liefst een inspirator. Al meer dan 25 jaar ‘verleidt’ ze schrijvers om literaire teksten voor kinderen te schrijven. Korte verhalen (fictie of non-fictie), gedichten, toneelteksten en stripverhalen: geschreven vanuit een thema, bij een kunstwerk, een foto of een muziekstuk. Meer dan 250 auteurs hebben zo een bijdrage geleverd aan het literaire tijdschrift BoekieBoekie. De één als debutant, de ander als gerenommeerd schrijver; voor velen was de tekst voor BoekieBoekie het begin van iets nieuws. Jet Manrho schrijft gedichten, korte verhalen, hoorspelen en columns.

Websites: www.jetmanrho.comwww.boekie-boekie.nl

Telefoon: +31 (0)10 476 73 81

 

Foto: Frank Versteeg

Maria Genova is journalist en schrijfster van verschillende bestsellers, zoals ‘Het Duivelskind’ (Bruna Top 5 en 12de druk) en ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ (14de druk). Ze geeft al jaren schrijfworkshops, redigeert manuscripten en coacht schrijvers die het beste uit een manuscript willen halen. Ze heeft ervaring met de redactie van diverse genres: van thrillers tot fantasy en van romans tot non-fictie. In 2018 verscheen haar boek ‘Hoe schrijf je een bestseller? Met 101 onmisbare tips en de meest gemaakte fouten’. Maria’s passie als redacteur is vooral de inhoudelijke feedback: wat mist een boek nog steeds om de harten van de lezers te veroveren? Ze helpt ook schrijvers die graag lezingen willen geven. Zelf is ze een veelgevraagde spreker en geeft geregeld 20 lezingen per maand.

Website: http://mariagenova.nl/schrijfworkshops/

 

Foto: Jacques Peeters

Koos van den Kerkhof werkte jarenlang als schrijfdocent aan de CKE-schrijversschool. Bij Scriptplus/Taalcentrum-VU verzorgt hij nu cursussen poëzie schrijven en de opleiding Docent Creatief Schrijven (DOCS). Zijn werkwijze: de schrijver in de persoon aan het licht brengen en zo het schrijverschap bij cursisten ontwikkelen. Schrijvers wensen coaching om de best mogelijke tekst op papier te brengen. Mogelijkheden worden onderzocht, lijnen uitgezet om te eindigen met een manuscript dat het redacteursoog vraagt. Van den Kerkhof schrijft poëzie, proza en non-fictie. Voor uitgeverij In de Knipscheer redigeert hij verhalen, romans, gedichten en non-fictie.

Website: www.hetschrijflab.nl

Telefoon: 06 46044884

Mail: info@hetschrijflab.nl

 

 

Non-fictie schrijven
Foto: Leon Versmissen

Jan Sinot kent het boekenvak op zijn duimpje. Hij zette in 2013 BoekenBusiness mee op, dat zich richt op de begeleiding van non-fictieauteurs (schrijven, uitgeven en boekpromotie). Daarnaast heeft hij ervaring als journalist, boekhandelaar en recensent. Jan helpt schrijvers ook zakelijk naar hun boekenproject te kijken, waardoor ze meer succes behalen. Hij is handig met woorden én cijfers. Natuurlijk is hij ook zelf auteur.

Website: www.boekenbusiness.com, www.sinot-tekst-pr.nl

Mail: jan@boekenbusiness.com

 

 

Onderzoeksjournalistiek
Foto: Flip Franssen

Marcel Metze (1952) is bijna vier decennia actief als (onderzoeks)journalist, historicus en auteur. Hij schreef honderden artikelen, tientallen essays en reportages, en een dozijn boeken – onder meer over Philips, de grote banken, het CDA en Rijkswaterstaat. In 2006 werd zijn biografie van Anton Philips genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en verkozen tot Managementboek van het jaar. Thans werkt hij aan een politieke biografie van Royal Dutch Shell en een geschiedenis van de cryptologie in Nederland.
Van 2010 tot 2015 leidde hij een masterclass onderzoeksjournalistiek en zette hij de non-profit organisatie De Onderzoeksredactie op. Hij is lid van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Sinds begin 2017 leidt hij Onderzoeksredactie Tabak.

Website: www.metze.nl

Mail: metze@wxs.nl

 

 

Schrijversblok of persoonlijk blok
Foto: Mark Weemen

Aafke S. Heuvink coacht en traint creatieve beroepsbeoefenaren en anderen bij het onderzoeken van hun belemmerende gedachten. Dat doet ze met behulp van The Work van Byron Katie, een simpele en effectieve methode om blokkades en stressvolle gedachten op te ruimen. Dit kan ondersteunend zijn wanneer iemand vastloopt door negatieve gedachten en gevoelens over het werk, opdrachtgevers, collega’s of mensen in de naaste omgeving. Ze doet dit sinds 8 jaar in haar praktijk in Amsterdam en via Skype. Daarnaast is zij BIK-kunstenaar, Schrijversvakschool-alumnus, toneelschrijver en vertaler Arabisch.

Website: www.living-heart.nl

Mail: info@living-heart.nl

 

Foto: Hans-Peter van Velthoven

Christel Jansen (1961) is journalist en schrijver van tal van boeken, zowel fictie als non-fictie voor zowel volwassenen als jeugd. De rode draad in haar werk zijn levens- en familieverhalen, waarin duidelijk wordt hoe jeugdtrauma’s doorwerken in de rest van je leven. Maar ook hoe je daar een grote kracht uit kunt putten. Zij begeleidt beginnende schrijvers. Daarnaast past zij haar skills als mindfulnesstrainer en yogadocent toe bij auteurs die vastzitten in hun schrijfproces en geeft ze inspiratie-workshops.

Website: www.christeljansen.nl

Mail: info@christeljansen.nl

 

Scenarioschrijven

Nynke Klompmaker (1964) is scenarioschrijver, redacteur en coach voor andere schrijvers. Nynke kan je coachen bij je script, blog of roman om uit te vinden wat je nou eigenlijk wilt vertellen en hoe je werk er beter op wordt. Ze bedacht en schreef de 8-delige serie voor de VPRO ‘Sterke verhalen uit Zoutvloed’, de bioscoopfilm voor kinderen: ‘De Indiaan’, twee grote muziektheaterstukken, twee kinderboeken en opdrachten als een korte film over herinneringskamp Westerbork.

Website: www.nynkeklompmaker.nl

Mail: nynke@nynkeklompmaker.nl

 

Foto: Saskia Zijlstra

Jacqueline Epskamp is auteur en scenarioschrijver. Met haar ruime ervaring in zowel schrijven als lesgeven, kan zij je helpen bij alle facetten van het scenarioschrijven. Je kunt bij haar aankloppen voor de coaching van televisie- en webseries, tele- en speelfilms, animatie en korte films. Zij realiseerde o.a. een tiental tele- en speelfilms van arthouse tot romkom en (co)schreef een twintigtal televisieseries. Recente voorbeelden zijn Weg van Jou, Gek van Geluk, Divorce en Zwarte Tulp. Ook was zij lange tijd als docente scenario verbonden aan de Filmacademie.

Mail: j.epskamp@telfort.nl

 

Foto: Iňigo Garayo

Rogier de Blok is scenarioschrijver. Zijn speelfilms werden geselecteerd voor meer dan zeventig festivals, waaronder Cannes (Un Certain Regard), Berlijn (Forum) en Toronto, en wonnen vele prijzen, waaronder Gouden Kalveren en een EMMY Award. In 2017 werd hij voor De Nieuwe Wereld genomineerd voor de Kees Holierhoek-prijs. Hij is gastdocent scenario (Filmacademie, UvA) en heeft ruime ervaring als scriptdoctor. Hij analyseert en evalueert je scenario, lost structuurproblemen op, helpt je onweerstaanbare karakters te ontwikkelen en geeft constructieve feedback over thema, plot en genre. Zowel in synopsis-, treatment- als scenariofase. Voor een indruk van zijn visie kun je zijn artikelen lezen over de refusal of the call en de Regel van Drie.

Mail: rogierdeblok@yahoo.com

Subsidiecheck
Foto: Jan Banning

Tijs van den Boomen is auteur van het Handboek Eigen Baas, adviseerde jarenlang freelancers en schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en Het Parool. Als commissielid van het Lira Fonds beoordeelde hij veel subsidieaanvragen. Met succes weet hij zijn eigen boeken en projecten gefinancierd te krijgen. Want: ‘Een zelfstandige moet zijn eigen nieuwsgierigheid volgen, niet die van zijn opdrachtgevers.’

Website: www.tijsvandenboomen.nl

Mail: tijs@tijsvandenboomen.nl

 

Foto: Keke Keukelaar

Jeroen van Bergeijk is journalist/schrijver en oprichter van uitgeverij Fosfor (onlangs verkocht aan uitgeverij Querido). Als uitgever heeft hij vele subsidieaanvragen bij journalistieke, literaire en innovatie fondsen begeleid en tot een goed einde gebracht. Door zijn jarenlange ervaring kan hij snel de zwakke plekken in een aanvraag blootleggen en suggesties doen voor verbeteringen.

Website: www.vanbergeijk.com

Mail: bergeijk@gmail.com

 

Foto: Fred George

Teun Gautier is een uitgever met een lange ervaring op het gebied van het monetariseren van journalistiek. Als uitgever van De Cooperatie is hij betrokken bij en verantwoordelijk voor veel aanvragen van fondsen en subsidies. Hij kan meedenken bij de aanvraag maar ook over andere mogelijke inkomstenbronnen.

Mail: teun.gautier@decooperatie.org

 

 

 

 

Als je een potentiële coach bent met relevante ervaring, kun je een mail sturen naar de Auteursbond met je gegevens, cv en mini-cv van zo’n 80 á 90 woorden (liefst met pasfoto). Wij zullen jouw mini-cv dan na overleg op de online lijst plaatsen.

[NB Deze lijst is in ontwikkeling]