Evenementen

Het Scenaristendiner

Het Scenaristendiner is een van de twee grote jaarlijkse evenement van de sectie Netwerk Scenarioschrijvers. Deze informele bijeenkomst van schrijvers van film en televisie opent met een speech van een vooraanstaand schrijver. Na het diner volgt als hoogtepunt de uitreiking van de Nederlandse vakprijs voor scenarioschrijven, de Zilveren Krulstaart.

 

 

De Vertaalslag

De Vertaalslag is een literaire avond die het vak vertaler bij een breder publiek onder de aandacht brengt. Een serie sprekers belicht vanuit een eigenzinnige invalshoek een specifiek thema. Als spetterende afsluiting van de avond worden de Vertaalengel en Vertaalduivel uitgereikt. De presentatie is al jaren in handen van Jasper Henderson. De Vertaalslag wordt georganiseerd door de sectie Literair Vertalers is samenwerking met SLAAA.

 

 

Conferentie: Wat is de journalistiek ons waard?

Wat blijft er overeind van de rechtsstaat als de journalistiek niet meer de tijd, budget en toegang krijgt om de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht te controleren en de samenleving hierover te informeren. Wat is goede journalistiek ons als samenleving waard? En als we er waarde aan toekennen: wie betaalt de rekening? Deze en meer vragen komen aan bod tijdens onze conferentie ‘Wat is de journalistiek (ons) waard?’

Dag van het scenario

Tijdens deze een beroepsdag komen scenaristen maar ook regisseurs, producenten  en dramaturgen komen bijeen tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Internationale spreker maken discussies en gedachten los over de praktische en theoretische kanten van het vak. In afgelopen jaren waren o.a. Camilla Ahlgren (THE BRIDGE), Gerard Soeteman (SOLDAAT VAN ORANJE), Michael Hirst (THE TUDORS) en theoreticus David Kipen keynote speaker. De Dag van het Scenario is verbonden aan de Nationale Film Conferentie.

 

 

Dag van de Educatieve Auteur

Het onderwijs en daarmee ook de vraag naar educatieve content verandert snel onder invloed van digitalisering. Tijdens de Dag van de Educatieve Auteur gaan gastsprekers en inspirerende workshops in op deze en op vele andere ontwikkelingen in het veld. De dag heeft een onderhoudend en wervend karakter. Ook wordt de Educatieve Prijs toegekend aan de auteur die het meest spraakmakende lesmateriaal heeft ontwikkeld.

Dag van de Bellettrie

In de boekenwereld gaat het steeds vaker over verkoopaantallen en steeds minder vaak over de vraag waarom iets mooi is, of juist niet. De Dag van de Bellettrie is een dag gewijd aan het schone woord. Schrijvers en kenners gaan met elkaar in debat over de criteria waaraan een boek moet voldoen voordat het wordt betiteld als litteratuur. Naast lezingen, paneldiscussies en voordrachten wordt de Charlotte Kohler Prijs en Stipendium uitgereikt.

Belastingavond

Vrijwel alle schrijvers werken als ZZP’er, sommigen in combinatie met een vaste baan. Dit brengt allerlei gecompliceerde verplichtingen en mogelijkheden met zich mee bij het doen van belastingaangifte. Daarom verzorgt de Auteursbond een keer per jaar een Belastingavond waarop deskundigen van NAHV Belastingadviseurs leden voorzien van en heldere voorlichting en adviezen.