Elly Jaffé Prijs en Stipendium

Dr. Elly Jaffé Prijs

De Dr. Elly Jaffé Prijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste vertaling van een Frans literair werk in het Nederlands. Aan de prijs, die geldt als een van de belangrijkste vertaalprijzen in ons land, is een bedrag van € 40.000,- verbonden. De prijs wordt uitgereikt naar aanleiding van een specifiek werk, maar is tevens een oeuvreprijs. De eerstvolgende uitreiking vindt plaats in 2018.

De Dr. Elly Jaffé Prijs is bedoeld voor een vertaling in de genres verhalend of beschouwend proza, poëzie en toneel. De jury kijkt niet alleen naar werk voor volwassenen, maar neemt ook werk voor kinderen mee in haar beoordeling. Om in aanmerking te komen voor deze prijs moet de vertaling gepubliceerd zijn in de drie jaar voorafgaand aan het jaar van uitreiking. Bij een toneelstuk dient de première te hebben plaatsgevonden in de drie jaar voorafgaand aan het uitreikingsjaar.

Ook een vertaalteam kan in aanmerking komen voor deze vertalersprijs. In geval van een bekroond duo ontvangt ieder € 25.000,-. Bij een winnend trio krijgt elk € 18.000,-. De prijs wordt toegekend door de Dr. Elly Jaffé Stichting, die wordt beheerd door de Auteursbond.

De recentste winnaar van deze prijs (2015) is Hannie Vermeer-Pardoen. Bekroonde vertaling: De reizigers op de imperiaal van Louis Aragon.

Dr. Elly Jaffé Stipendium

Het Dr. Elly Jaffé Stipendium is een eenmalige aanmoedigingstoelage van € 7.000,- voor een veelbelovende beginnende vertaler of vertaalster Frans-Nederlands. De Dr. Elly Jaffé Stichting, die beheerd wordt door de Auteursbond, kent het stipendium toe op voordracht van een deskundige jury.

De recentste toekenning van dit stipendium (2012) was aan Hester Tollenaar, in het bijzonder voor haar vertaling De bottenzoekers van Tahar Djaout.

Wie was Elly Jaffé?

Dr. Elly Jaffé-Freem (1920-2003) was jarenlang docente Frans aan een Amsterdamse middelbare school. Daarnaast schreef zij honderden recensies over Franse literatuur in De Groene Amsterdammer. Dat maakte haar tot dé ambassadrice van de Franse letteren in Nederland.

In 2000 richtte zij, samen met de Vereniging van Letterkundigen (voorloper van de Auteursbond), de Dr. Elly Jaffé Stichting op. Deze stichting wil door middel van vertaalprijzen en -stipendia ons taalgebied verder ontsluiten voor de Franse literatuur.

Over de stiching

De Dr. Elly Jaffé Stichting is een ANBI-Stichting. Hieronder vindt u de daarvoor relevante informatie. Meer informatie is verkrijgbaar via het bureau van de stichting. Het bureau van de stichting is tevens het bureau van de Auteurbond.

Fiscaal nummer: 8098.12.204.

Hieronder vindt u de recentste jaarrekening.

Jaarrekening Elly Jeffé Stichting 2016

Jaarrekening Elly Jeffé Stichting 2015