Europese conferentie Stichting Verhalende Journalistiek

, Pakhuis de Zwijger

Wie zijn de epische verhalenvertellers van onze tijd, de nieuwe Ryszard Kapuściński’s van Europa? En welke nieuwe vormen van journalistieke storytelling vinden we in Europa? Stichting Verhalende Journalistiek organiseert op 19 en 20 april haar eerste Europese conferentie “True Stories: Find your voice within the European narratieve tradition”.

Storytelling is al een tijd een hype. Ook in de journalistiek wordt het steeds populairder, nu radiomakers, tv-makers, online journalisten en schrijvers er vaker voor kiezen om hun werk op hun eigen moment te publiceren. Bij verhalende journalistiek verlaat de maker de alwetende, objectieve nieuwsstem en kiest een perspectief – dat kan de hoofdpersoon zijn, of zelfs een dorp of gebouw. Het verhaal kent daarnaast scènes, een spanningsboog maar ook een duidelijke verteller. Een intieme verteller, zoals in de succesvolle Nederlandse podcast Bob, creëert een band met de luisteraar.

De eerste Europese conferentie verhalende journalistiek richt zich op die verteller. Tijdens de conferentie spreken makers vanuit heel Europa over hoe hun bijzondere project tot stand kwam en vooral hoe ze hun eigen stijl en toon als maker vonden.

De conferentie helpt makers hun eigen stem te vinden en kijkt daarbij verder dan de mediakaders. Fotografen, radiojournalisten, schrijvers; iedereen heeft zijn eigen manier om een ​​verhaal te maken. Samen met het fotografieverhaalplatform Docking Station organiseert SVJ een aparte track over het gebruik van de kracht van de verbeelding. Hoe zorg je ervoor dat je publiek aandacht besteden aan onderwerpen die overbelicht zijn, zoals migratie? Een fotograaf, een cartoonist, een radiojournalist en een filmmaker aan het woord.

De eerste Europese conferentie gaat ook over hoe je standpunt wordt bepaald door je standplaats. Hoe kijkt men elders in Europa aan tegen een thema als de financiële crisis? Auteur Joris Luyendijk schreef een veel vertaald boek (‘Dit kan niet waar zijn’). In een aparte sessie samen met het Nederlands Letterenfonds, vertellen Luyendijk en vier van zijn Europese uitgevers hoe zijn boek het elders in Europa deed. Werkt de vertelstem van Luyendijk ook in Zweden of in Duitsland?

De Europese conferentie is er uiteraard ook om contact te leggen met media en collega’s uit het buitenland. Veel belangrijke thema’s gaan over grenzen heen, zoals terrorisme en migratie. Het European Journalism Centre, met hulp van de Bill Gates Foundation, financierde een groot project over migratie. Daarbij volgden El País, Le Monde, Der Spiegel online en The Guardian allemaal een familie (of een voetbalteam in het geval van El País) dat migreerde naar hun land. Journalisten van alle vier de media zijn op de conferentie om over het project te praten.

Kaartverkoop