Nieuws

Eerbetoon aan tekenaar Sieb Posthuma

7 november 2017

Teylers Museum en uitgeverij Querido eren de in 2014 overleden tekenaar Sieb Posthuma, jarenlang gewaardeerd lid van de Auteursbond (destijds VvL). Van 10 oktober t/m 14 januari is in het Teylers Museum de overzichtstentoonstelling te zien die de illustrator van een onbekende kant laat zien. Ook is er een boek verschenen.

Heel wat kinderen zijn opgegroeid met de vrolijke tekeningen van Sieb Posthuma. De prentenboeken over Rintje en Aadje Piraatje (samen met Marjet Huiberts) zijn nog altijd populair. Maar de tekenaar deed zoveel meer; hij illustreerde voor tijdschriften, maakte boekcovers en ontwierp theaterdecors.

Melancholiek

Als hommage aan de veelzijdige tekenaar brengt uitgeverij Querido het boek Werk uit, dat een dwarsdoorsnede toont van Posthuma’s nalatenschap. Een feest van kleur en originaliteit, dat bewijst dat Posthuma tot de grote klassieke illustratoren behoort. Hoewel humor nooit ver weg is, heeft een aantal tekeningen een melancholieke ondertoon en zien we een heel andere kant van de illustrator doorschijnen. Het boek, met een voorwoord van schrijver Jaap Robben, werd 9 oktober gepresenteerd in Teylers Museum. Die dag was ook de opening van de tentoonstelling Werk in het Prentenkabinet, waarin Posthuma’s werk voor volwassenen centraal staat.

Sieb Posthuma

Het oeuvre van Sieb Posthuma (1960-2014) strekt zich uit over diverse disciplines. Hij was schrijver en illustrator van prentenboeken en illustreerde voor diverse dag- en weekbladen. Voor de kinderpagina van NRC Handelsblad maakte hij een wekelijkse serie rondom foxterriër Rintje. Daarvan werd in 2016 een 26-delige animatieserie gemaakt die is vertoond op de Nederlandse, Belgische en Finse televisie. Van de theaterdecors die hij ontwierp is dat voor Coppelia (2008) van Het Nationale Ballet het bekendst. Posthuma ontving tijdens zijn carrière diverse prijzen, waaronder twee Gouden Penselen.

Prentenkabinet

Het Prentenkabinet van Teylers Museum is in 1826 gebouwd, eerst als zaal voor lezingen. Later werden er tentoonstellingen georganiseerd van tekeningen en prenten. In 1996 is de zaal opnieuw ingericht om te voldoen aan de hoge eisen van licht en klimaat voor het exposeren van werken op papier. Vanwege hun kwetsbaarheid kan deze kunst niet permanent worden getoond. De gehele collectie is daarom in te zien via de website www.teylersmuseum.nl.