Nieuws

Peter Meijer over financiële APK voor auteurs

25 januari 2018

Hoe ziet mijn financiële situatie er uit? Hoe zit het mijn pensioen? Dit zijn vragen die mensen vaak voor zich uit schuiven, ook schrijvers en vertalers. Om hier inzicht in te krijgen kunnen leden van de Auteursbond bij het P.C. Boutensfonds een financiële APK aanvragen.

De financiële APK is mogelijk vanaf €300. Ontvang persoonlijk professioneel advies op maat van een zelfstandig adviseur. Korting kan oplopen tot €1000.

Een van de adviseurs is Peter Meijer. In de Starbucks op Amersfoort Centraal vertelt hij over de praktijk van zijn werk. ‘Pensioen is voor velen een ver van hun bed show. Je krijgt soms een overzicht met getallen waarvan je zelf maar wat moet maken. Mijn taak is om het inzichtelijk en begrijpelijk te maken en er structuur in aan te brengen. Daarbij heb ik geen secundair belang. Ik geef advies, maar verkoop geen producten.’

Schrijvers en vertalers

‘De afgelopen jaren is er druk gekomen op veel subsidie voorzieningen, wat het een stuk uitdagender maakt om als schrijver je inkomen te realiseren. Terwijl mensen in loondienst standaard een aantal voorzieningen hebben, moet je als zelfstandige daar zelf voor zorgen. Dat zijn allemaal aandachtspunten bij de financiële APK. De meeste mensen hebben wel een beetje een idee hoe hun financiële situatie er uit ziet. Het is verstandig om af en toe dat eens in kaart te brengen, ook om op tijd te kunnen ingrijpen of voorzieningen te treffen.’

Praktische adviezen

‘Een financiële APK geeft inzicht in je situatie en is een klankbord voor hoe je bepaalde dingen kan aanpakken. Op een aantal punten kunnen er adviezen uitkomen, over je hypotheekrente of hoeveel je opzij zou willen leggen voor je pensioen of de studie van je kinderen. Ik merk dat het vooral een stuk duidelijkheid geeft. De uitdaging voor mij ligt bij het inzichtelijk maken van die materie. Ik werk veel met grafieken, omdat daarmee duidelijk is te laten zien hoe iets werkt. Dat gaat vaak beter dan met veel cijfers.’

Schoenendozen met administratie

‘Ik kom altijd bij de mensen thuis. Stel dat er nog iets moet worden opgezocht, dan kan dat makkelijker als je thuis bent. Maar ook heb ik het idee dat ze het plezierig vinden om alle zaken thuis te bespreken. Op een bankkantoor is een andere sfeer. Een gesprek aan de keukentafel maakt het persoonlijker. Voordat we aan de slag gaan moeten er bepaalde stukken worden aangeleverd. Dus dat dwingt mensen wel om uit hun spreekwoordelijke schoenendoos vol stukken goed te sorteren.’

Jonge auteurs

‘Ik denk ook dat voor jonge schrijvers die aan het begin van hun carrière staan, het goed is om hun financiële situatie op een rijtje te zetten, doelstellingen te formuleren, en te kijken hoe je daar komt. Hoe eerder je begint met kleine bedragen aan de kant te zetten, hoe langer je de tijd hebt een voorziening op te bouwen. Daar heb je later profijt van. Jonge mensen die tegenwoordig een woning willen kopen, moeten bijvoorbeeld veel meer eigen geld inbrengen. Als je weet wat je wil, is het goed om daar al geld voor te reserveren.’

Verrassende resultaten

‘Ik heb wel eens gewerkt met iemand die vlak voor zijn pensionering zat, en die zei, “Ik weet dat ik straks heel veel minder inkomsten krijg, maar zet het nou maar op papier, zodat het inzichtelijk wordt.” Daar komt dan geen positief plaatje uit, maar dat geeft wel goed inzicht in hoeveel er te besteden is. Maar ik kom ook wel eens situaties tegen waar mensen onnodig heel zuinig leven. Zo’n overzicht geeft ze het inzicht dat ze straks veel ruimer kunnen leven dan ze dachten.

Drijfveren

‘Ik probeer om het financiële oerwoud – om het zomaar te noemen – zo eenvoudig mogelijk in kaart te brengen, zodat ze kunnen zeggen, “Dat was eerst ingewikkeld, maar het is nu een stuk duidelijker geworden.” Daar haal ik mijn energie uit. Ik kom uit het bankwezen. Dan heb je klanten uit een hele andere hoek. Het leuke vind ik dat jullie beroepsgroep heel veel verschillende dingen doet. De een schrijft boeken, de ander vertaalt boeken, je hebt radiomakers en documentairemakers. Er is een hele grote variatie. ‘

Lees meer op financieleapk.info.