Nieuws

Een Ned?

25 oktober 2018

Het is een flinke autoreis naar Kharkov in de Oekraïne. Als je net  vijf uur aan de grens gestaan hebt en je appreciatie voor douane is enigszins gematigd en neem dan het hotel meteen links na de  grens. Ik verveel jullie ermee, maar €14 voor een kamer is beschaafd, geef toe.

En het eten: überlekker. Saaie tocht vandaag. Kwamen talloze nationaliteiten langs. Ik reed een tijd achter een auto met als landenafkorting LV, een Let dus en ik dacht, wat handig zo’n nationaliteit in één lettergreep. Zijn daar meer van, denken de hersenen dan? Nou aan de Oostzee dus bijna allemaal: Fin, Zweed, Deen, Est, Rus en om de hoek Noor. De Litouwer bederft de pret, maar daar kom ik op terug.

Een eindje verderop zien we de Ier , de Pool ( ojee, die hoort nog in de Baltische serie) , de Belg, de Griek, de Tsjech, en tot we ze compleet afschaffen de Brit, maar misschien krijgen we dan de Schot er voor in de plaats. Dat was het wel zo’n beetje. Jammer dat al die andere dat niet hebben: die wonderschone éénlettergrepigheid. We kunnen het invoeren natuurlijk.

Daar ga ik: een Balt, een Frank, een Tuit, een Lux, een Slof, een Slow, een Hong, een Malt, een Mont, een Alb, een Kroot, een Serf, een Mas, een Span, een Por en een It natuurlijk. O ja, de Zwit en een Roem. Die kleintjes Vat, San, And, Mon en Liech gewoon annexeren. Leuk spel in de familie: welke landen zijn hier bedoeld?