Nieuws

Help een schrijver in nood

11 december 2018

PEN EMERGENCY FUND

PEN Emergency Fund helpt schrijvers en journalisten waar ook ter wereld die vanwege hun werk op de vlucht zijn, in een gevangenis zitten of hebben gezeten en daar mishandeld zijn, en dringend geld nodig hebben om naar een veiliger land te komen of medische behandeling te krijgen. We doen dit in nauwe samenwerking met de researchafdeling van PEN International in Londen die voor ons de dossiers opstelt. Gezien de aard van het werk opereren we grotendeels achter de schermen. De namen van de gesteunde collega’s moeten bijna altijd geheim blijven. Voor sommigen is noodhulp genoeg, anderen kunnen daarna een beroep doen op vervolghulp via bijvoorbeeld ICORN, het internationale verband van steden waar gevluchte schrijvers kunnen worden opgevangen (in Nederland zijn Amsterdam, Rotterdam en Leiden aangesloten).

We konden in de afgelopen twee jaar aan 47 schrijvers of journalisten noodhulp geven. Van hen kwamen er 9 uit Turkije, 5 uit Syrië, 4 uit Irak, 4 uit Eritrea, en verder ging het om collega’s uit Oezbekistan, Rusland, Jemen, Egypte, Bangladesh, Bolivia, Ethiopië, Afghanistan, Palestina, Kameroen, Nigeria, Iran, Honduras, Cuba, Zambia en Vietnam.

PEN Emergency Fund is een internationaal opererende, in Nederland gevestigde stichting, ook bekend als Stichting Fonds Schrijvers in Nood (de Kamer van Koophandel hanteert beide namen). De stichting werd in 1971 opgericht door A. den Doolaard. Een van de latere voorzitters was Bernlef. Het huidige bestuur bestaat uit de drie ondergetekenden. De stichting is erkend als ANBI-instelling, wat het mogelijk maakt giften af te trekken in de belastingopgaaf. Voor overleg kunt u desgewenst terecht bij de penningmeester: wim.jurg@auteursbond.nl

Doneer nu!
PEN Emergency FundVestigingsadres: De Lairessestraat 125,
1075 HH Amsterdam
Bank: NL97 ABNA 0430 2740 33 (BIC: ABNANL2A)
RSIN: 816743447

Website: penemergencyfund.com

Wij hopen dat u wilt helpen om deze steun aan onze collega’s voort te kunnen zetten. Elke gift is welkom.

We danken u bij voorbaat,
Job Degenaar, René Appel en Wim Jurg