Nieuws

Column Max Gras

27 januari 2019

Een Ned?
Lees verder >

Ruslands zwarte rand
In ben in Pechora, de geboorteplaats van V., mijn reisgenoot. Ik verkeerde in de veronderstelling dat Pechora boven de poolcirkel lag. Net niet echter. De poolcirkel ligt op 66 gr. nb en Pechora op 65. Zo’n weekje per jaar wordt het niet donker. Nu komt de zon 2 uur ’s nachts alweer op. Maar dat terzijde. Pechora was een onderdeel van de goelag. Het woord was een afkorting van zoiets als: Hoofdbestuur van de kampen. Vooral in afgelegen gebieden had Stalin kampen laten aanleggen, heel veel om vijanden van de staat op te bergen, in feite om ze te gebruiken als goedkope arbeidskrachten. De ouders van V. kwamen er terecht. De moeder Irma, omdat ze van Duitse komaf was. Weliswaar had die minderheid van Duitsers een paar eeuwen lang de helft van de voedselproductie verzorgd voor de hele natie, maar ja ze waren Duits en dus waren ze fout, ondanks alle mannen ook hadden gevochten in WO II. De vader van V’s moeder, Carl, een Odessa-Duitser en boer vond de dood en zijn dochter ging de goelag in. Soms fluisterde ze Duits, maar ze was altijd bang. Ze ontmoette in ca. 46 haar man, ook een vijand van het volk. Hij had gevochten en was krijgsgevangen genomen door de Duitsers. Na vrijlating het kamp in. Elegant bewind. Ik heb de neiging om met een bijl naar het gemummificeerde lichaam van Stalin in Moskou te gaan en er een slechte kwaliteit kattenvoer van te maken, de rat. Ze trouwden en kregen V. Het absurde was dat toen Stalin in 53 de doodging, zij en de anderen in het kamp huilden. Hetzelfde gebeurt nu: Poetin besteelt en beliegt ze en ze houden van hem. Rutte doet beide in geringe mate, maar ik houd toch niet van hem. s ’Avonds na een somptueuze maaltijd (zoek maar op) met vier lagere schoolgenoten, bleken er van vijf dames vier te zijn waarvan de vader volksvijand was. Vier hielden van Poetin en wij worden door een complot tegen Rusland voorgelogen. Jaja. Zo zijn mensen kennelijk, zijn ze onzeker, dan vinden ze troost bij een leider, een substituut voor een zekere vader. Ik wist deze dingen allemaal al, maar nu, onder mijn ogen, werden ze echt.

Max Gras is voorzitter van de sectie Ondertitelaars van de Auteursbond.