Nieuws

Hebben self publishers de toekomst?

31 januari 2019

Anno 2019 is het zelf uitgeven van je boek makkelijker dan ooit. Self publishing groeit in populariteit, niet alleen onder amateurs maar ook onder gevestigde auteurs. Heeft uitgeven in eigen beheer de toekomst? Kan het een beter verdienmodel opleveren voor de auteur en de uitgeverij onder druk zetten om het auteurshonorarium aan te passen? Hoe zit het eigenlijk met de kwaliteit? Christel Jansen ging voor de Auteursbond op zoek naar antwoorden.

Lange tijd was zelf uitgeven iets voor losers die hun boek niet bij een uitgever ondergebracht kregen. Uitgeven in eigen beheer had een slechte naam. Onterecht overigens. Grote namen gaven werk in eigen beheer uit: van Oscar Wilde, Walt Whitman en Virginia Woolf tot, -dichter bij huis en anno nu- schrijvers als Paulien Cornelisse, Arnon Grunberg en recentelijk ook Tommy Wieringa. Niet omdat een uitgever hen afwees. Allerminst, ze wilden gewoon tot in de finesses de controle hebben over het hoe en waarom van hun boek, ze konden beter aan hun werk verdienen, hadden er meer lol in, of heel modern: ze hadden via volgers op de social media al een eigen afzetkanaal. Zo’n auteur is Mark Verhees, die met zijn 50.000 volgers aardig wat potentiële kopers van zijn boek De vibe had. En zo begon trouwens ook de Engelse E.L. James met haar erotische roman Vijftig tinten grijs.

Lees de long read
Leestijd 12 – 14 minuten

De Auteursbond volgt de ontwikkelingen rond self publishing op de voet en zal de komende tijd over dit onderwerp blijven publiceren.