‘Ik heb 10 jaar ervaring als redacteur bij grote uitgeverijen (Het Spectrum, AW Bruna en Meulenhoff-Boekerij) waarna ik zelf schrijver werd. Ik publiceerde meer dan 20 boeken – zowel romans als non-fictie en poëzie – en raakte daardoor overtuigd van de rol van een schrijver als cultureel ondernemer. Van 2015 tot 2018 was ik stadsdichter van Wageningen, waarnaast ik lesgaf. Bij de LOI, Script+ en HvA gaf ik cursussen, zowel in creatieve- als in marketingvakken. Nu heb ik veel plezier in persoonlijke begeleiding van schrijvers. Mijn specialisaties zijn tekstredactie, conceptverbetering en boekmarketing.’
Maarten Almekinders (1964) werkte in de jaren ’90 als dialoogschrijver, storyliner en eindredacteur bij GTST, OnM en Goudkust. Na opleidingen tot allround scripteditor bij het Binger Filmlab en Arista ontwikkelde hij als dramaturg bij de NCRV verschillende films en series. In 2007 begon hij met collega-dramaturg Eveline Verwoerd het ‘onafhankelijk scriptadviesloket’ Scriptdesk. De afgelopen 10 jaar coachte Maarten talloze schrijvers via een breed scala aan coachingsvormen: in Scriptspreekuren of Proeftuinen, maar ook in langere trajecten in opdracht van producenten.
Miranda Apeldoorn is ondernemerscoach en richt zich daarbij speciaal op schrijvers, journalisten en vertalers. Ze heeft eerder zelf gewerkt als freelance journalist en schreef toen alles voor iedereen, tot ze doorkreeg dat ze meer verdiende en interessantere opdrachten kreeg als ze zich specialiseerde. Nu coacht ze anderen bij het vinden van hun focus. Ze komt met relaxte, no-nonsense tips over klanten vinden, geld verdienen, social media gebruiken, de moed erin houden en jezelf promoten op een manier die past bij jou.
Jeroen van Bergeijk is journalist/schrijver en oprichter van uitgeverij Fosfor (onlangs verkocht aan uitgeverij Querido). Als uitgever heeft hij vele subsidieaanvragen bij journalistieke, literaire en innovatie fondsen begeleid en tot een goed einde gebracht. Door zijn jarenlange ervaring kan hij snel de zwakke plekken in een aanvraag blootleggen en suggesties doen voor verbeteringen.
Rogier de Blok is scenarioschrijver en scriptcoach. Zijn speelfilms werden geselecteerd voor meer dan zeventig festivals, waaronder Cannes (Un Certain Regard), Berlijn (Forum) en Toronto, en wonnen vele prijzen, waaronder Gouden Kalveren en een EMMY Award. In 2017 werd hij voor De Nieuwe Wereld genomineerd voor de Kees Holierhoek-prijs. Hij is gastdocent scenario (Filmacademie, UvA) en heeft ruime ervaring als scriptdoctor. Hij analyseert en evalueert je scenario, lost structuurproblemen op, coacht je op het ontwikkelen van onweerstaanbare karakters en geeft constructieve feedback over thema, plot en genre. Zowel in synopsis-, treatment- als scenariofase. Voor een indruk van zijn visie kun je zijn artikelen lezen over de refusal of the call en de Regel van Drie.
Tijs van den Boomen is auteur van het Handboek Eigen Baas, adviseerde jarenlang freelancers en schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en Het Parool. Als commissielid van het Lira Fonds beoordeelde hij veel subsidieaanvragen. Met succes weet hij zijn eigen boeken en projecten gefinancierd te krijgen. Want: ‘Een zelfstandige moet zijn eigen nieuwsgierigheid volgen, niet die van zijn opdrachtgevers.’
Lajla Brinkhoff werkt sinds 6 jaar in de online branche als marketeer. Lajla is specialist in het segmenteren van de juiste doelgroepen online en het analyseren van campagnedata. Zij kent de verschillende Social Media kanalen en bijbehorende advertentieprogramma’s van buiten en is altijd op de hoogte van nieuwe functies en mogelijkheden. Social Media is een onmisbare tool bij het vergroten van de naamsbekendheid van een boek of van u als schrijver. Lajla leert u graag om dit op de juiste manier in te zetten om gericht en goedkoop uw doelgroep te bereiken.
NB: Lajla Brinkhoff werkt geregeld samen met Anne Jellema.
Scenarioschrijver Henk Burger is scenariodocent bij de Script Academy. Hij schreef voor BNNVARA de Telefilm Gewoon vrienden (2018) en het scenario van After the Tone (nominatie Zilveren Krulstaart Beste Speelfilmscenario, tweede best gerecenseerde Nederlandse speelfilm van 2014). Voor AVROTROS schrijft hij o.a de achtdelige hoorspelserie Luchten. Als freelance dramaturg bij NTR begeleidde hij Telefilms, One Night Stand-afleveringen, etc. Hij was tevens adviseur en inleider bij evaluaties voor het Mediafonds van 1990 tot 2015 voor drama, documentaire, radio en nieuwe media.
Robert van Deursen coacht en traint (crkbo geregistreerd) creatieve beroepsbeoefenaren en andere ZZP’ers bij de start en ontwikkeling van een succesvolle (gemengde) beroepspraktijk sinds 1987. Hij heeft veel ervaring om mensen -met of zonder affiniteit voor cijfers- op prettige wijze meer grip te laten krijgen op de eigen financiën. Hij coacht bij het op een makkelijke manier leren doen van je administratie, aangiften etc. Daardoor kun je (veel) geld besparen. Als vertrouwenspersoon kiest hij ervoor om nauwelijks op het internet zichtbaar te zijn.
Jacqueline Epskamp is auteur en scenarioschrijver. Met haar ruime ervaring in zowel schrijven als lesgeven, kan zij je coachen op alle facetten van het scenarioschrijven. Je kunt bij haar aankloppen voor de coaching van televisie- en webseries, tele- en speelfilms, animatie en korte films. Zij realiseerde o.a. een tiental tele- en speelfilms van arthouse tot romkom en (co)schreef een twintigtal televisieseries. Recente voorbeelden zijn Weg van Jou, Gek van Geluk, Divorce en Zwarte Tulp. Ook was zij lange tijd als docente scenario verbonden aan de Filmacademie.
Teun Gautier is een uitgever met een lange ervaring op het gebied van het monetariseren van journalistiek. Als uitgever van De Cooperatie is hij betrokken bij en verantwoordelijk voor veel aanvragen van fondsen en subsidies. Hij kan meedenken bij de aanvraag maar ook over andere mogelijke inkomstenbronnen.
Wil je het beste uit je manuscript halen? Wilma Geldof is schrijver van kinderboeken en een roman voor zowel YA als volwassenen (Elke dag een druppel gif), bekroond met de Thea Beckman-prijs 2015. Wilma is al jarenlang schrijfdocent bij ScriptPlus en online bij Editio. Daarnaast werkt zij als gecertificeerd docent Creatief schrijven. Wilma bespreekt met je wat al goed is aan je verhaalopzet of tekst en hoe het sterker kan, bijvoorbeeld wat betreft structuur, stijl, personages, perspectief, plot of uitwerking van het thema. Ze bevraagt je tekst, geeft onderbouwd commentaar zodat je je tekst kunt verbeteren. Ook redactie is mogelijk.
Maria Genova is journalist en schrijfster van verschillende bestsellers, zoals ‘Het Duivelskind’ (Bruna Top 5 en 12de druk) en ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ (14de druk). Ze geeft al jaren schrijfworkshops, redigeert manuscripten en coacht schrijvers die het beste uit een manuscript willen halen. Ze heeft ervaring met de redactie van diverse genres: van thrillers tot fantasy en van romans tot non-fictie. In 2018 verscheen haar boek ‘Hoe schrijf je een bestseller? Met 101 onmisbare tips en de meest gemaakte fouten’. Maria’s passie als redacteur is vooral de inhoudelijke feedback: wat mist een boek nog steeds om de harten van de lezers te veroveren? Ze coacht ook schrijvers die graag lezingen willen geven. Zelf is ze een veelgevraagde spreker en geeft geregeld 20 lezingen per maand.
Rob de Graaf (Amsterdam,1952) is theaterschrijver en schrijfdocent. Zijn teksten zijn gespeeld door gezelschappen als Nieuw West, Dood Paard en De Gemeenschap. Hij heeft van 2001 tot 2013 lesgegeven aan de opleiding Writing for Performance (HKU). Daarnaast is hij als docent verbonden aan de AHK, waar hij schrijflessen geeft aan de ATKA en aan de Mime Opleiding. Voor zijn werk ontving hij twee keer de Taalunie Toneelschrijfprijs en ook de Charlotte Köhler-prijs, de Prosceniumprijs en de Boyer Trofee. Veel van zijn teksten zijn verschenen bij De Nieuwe Toneelbibliotheek.
Martin de Haan (1966) is essayist, recensent en literair vertaler (van o.a. Houellebecq, Kundera en Proust). Als voormalig bestuurslid van de VvL en voorzitter van de Europese vertalersraad CEATL is hij goed op de hoogte van alle aspecten van het literaire en niet-literaire boekvertalen in Nederland en Europa: auteursrecht en contracten, opleiding, culturele zichtbaarheid van vertalers. Hij heeft veel ervaring met het geven van workshops en mentoraten en is (vanuit Frankrijk, via mail, Skype of telefoon) beschikbaar als coach voor alle problemen waar boekvertalers tegenaan lopen: vertaalaanpak, onderhandelingen en conflicten, presentatie in lezingen en interviews, maken van een persoonlijke website etc.
Noud Heerkens (1954) is filmmaker en incidenteel curator en producent. Zijn werk omvat een breed filmisch spectrum: van speelfilm tot interactieve installaties. Schrijven – treatment, scenario, filmplan, filmisch concept – beschouwt hij als een onontkoombare en cruciale fase in het maakproces. Het werk van Heerkens – o.a. Man in Motion, Last Conversation, An Invitation to DANCE – is vertoond in diverse (inter)nationale contexten en opgenomen in de collectie van Filmmuseum EYE. Heerkens coacht projecten veelal in de schrijffase. Hij doet dat als zelfstandige én als filmtutor verbonden aan het Master Instituut van AKV/St Joost. Samen met de Vlaamse scriptschrijver Jan van Dyck werkt Heerkens momenteel aan de internationale featurefilm De Verwachting.
Tineke Hendriks schreef korte verhalen, jeugdboeken en ook een roman voor volwassenen. Ze begeleidt auteurs van fictie en non-fictie waarbij het gaat over de weg tussen schrijver en lezer. Hoe verleid je de lezer om het verhaal binnen te stappen? Hoe schrijf je dat verhaal zo helder en aantrekkelijk mogelijk op? De motivatie van de auteur en de ambachtelijke kant van het schrijven (structuur, stijl, thema, plot, perspectief, dialoog) krijgen bij de coaching veel aandacht. Specialisaties: kinderboeken en familieverhalen.
Aafke S. Heuvink coacht en traint creatieve beroepsbeoefenaren en anderen bij het onderzoeken van hun belemmerende gedachten. Dat doet ze met behulp van The Work van Byron Katie, een simpele en effectieve methode om blokkades en stressvolle gedachten op te ruimen. Dit kan ondersteunend zijn wanneer iemand vastloopt door negatieve gedachten en gevoelens over het werk, opdrachtgevers, collega’s of mensen in de naaste omgeving. Ze doet dit sinds 8 jaar in haar praktijk in Amsterdam en via Skype. Daarnaast is zij BIK-kunstenaar, Schrijversvakschool-alumnus, toneelschrijver en vertaler Arabisch.
Na zijn jaren in de retail loopt het containerbegrip vitaliteit als een rode draad door de carrière van Marc heen. Eerst als fysiotherapeut, later als ondernemer in o.a. de medisch specialistische revalidatiegeneeskunde en nu als programmamanager vitaliteit, trainer en coach. Zijn focus ligt op het behouden en verbeteren van arbeidsvermogen en prestaties, waarbij o.a. burn-out gerelateerde klachten een specialisatie is. Als expert op het gebied van vitaliteit werkt Marc voor onder andere BeBright, de Universiteit Utrecht en Talent&Pro.
Rineke van Houten (1958) is schrijvend onderzoeksjournalist (o.a. NRC Handelsblad en De Correspondent) en auteur van een bundel voedselverhalen en een biografie. In de loop van haar werkzame leven volgde ze talloze workshops en trainingen op het gebied van (online) onderzoekstechnieken en literaire non-fictie. Beeldend schrijven, personages tot leven wekken, een spanningsboog creëren: dat alles maakt je (journalistieke) teksten een stuk aantrekkelijker en jou als schrijver of journalist succesvoller! Rineke geeft je een zetje als je vastzit met een manuscript of reportage, leert je beeldend schrijven en wijst de weg in archieven, online zoekmachines en andere waardevolle bronnen. Tot je gevonden hebt wat je zocht! Is je boek (bijna) af? Dan kun je bij haar terecht voor een persoonlijk advies over optreden in de media en het genereren van publiciteit.
Vanuit haar onderwijservaring ontwikkelt Meldrid vernieuwende lesmaterialen voor diverse opdrachtgevers. Docenten en leerlingen beoordelen haar materiaal als fris, toegankelijk, zeer activerend, innovatief en betekenisvol. Naast het schrijven geeft ze les, traint ze docenten en maakt ze films. Als je zelf lesmateriaal of een onderwijsproject gaat ontwikkelen, kun je van deze coaching gebruikmaken. Meldrid kan je begeleiden bij het bedenken van activerende opdrachten die aanzetten tot creativiteit, bewustwording en kritisch denken. Ook kan ze je coachen bij het selecteren van het meest geschikte bronmateriaal en bedenken van vragen die aansluiten bij de vaardigheden van de 21e eeuw.
Christel Jansen (1961) is journalist en schrijver van tal van boeken, zowel fictie als non-fictie voor zowel volwassenen als jeugd. De rode draad in haar werk zijn levens- en familieverhalen, waarin duidelijk wordt hoe jeugdtrauma’s doorwerken in de rest van je leven. Maar ook hoe je daar een grote kracht uit kunt putten. Zij begeleidt beginnende schrijvers. Daarnaast past zij haar skills als mindfulnesstrainer en yogadocent toe bij auteurs die vastzitten in hun schrijfproces en geeft ze inspiratie-workshops.
Anne Jellema heeft ruim 10 jaar ervaring in de onlinebranche. Zij doorliep alle disciplines die van belang zijn voor een goede online aanwezigheid: webdesign, functioneel ontwerp, webdevelopment, Google optimalisatie, usability en online advertising. Haar kracht ligt in het vinden en bereiken van de juiste doelgroep online en ze begeleidt regelmatig organisaties en personen bij het succesvol opstellen en uitvoeren van een online strategie. ‘In deze digitale wereld maakt de stem van de schrijver een groot verschil. Een auteur heeft de mogelijkheid om onafhankelijk zijn eigen merk te bouwen door online aanwezig te zijn op de juiste plekken.’
NB: Anne Jellema werkt geregeld samen met Lajla Brinkhoff.
Frederieke Jochems is documentairemaker. Zij maakt films over culturele, historische en literaire onderwerpen met een sterk beeldende inslag, voor onder meer landelijke en regionale omroepen. Zij werkt ook als fotograaf en doceert film & audiovisuele media bij tot voor kort de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en nu de Dutch Filmmakers Academy Hilversum: research en interview documentaire, filmgeschiedenis, beeldcultuur, scenario. Zij beheert de Franjo Studio in Amsterdam waar onlangs de Franjo Academy is opgericht. Hier worden scenarioschrijvers, filmmakers en fotografen in de conceptfase en tijdens hun schrijfproces gecoacht. Met grote betrokkenheid zal Frederieke in je proces meegaan om je te inspireren en je eigen focus te bepalen over wat je echt wil vertellen.
Tanja de Jonge is jeugdboekenauteur en werkt als educatiespecialist in de openbare bibliotheek, waar ze jarenlang ervaring heeft opgedaan met het ontwikkelen van lessen en schoolbezoeken rond leesbevordering. Daarnaast is ze docent creatief schrijven. Voor veel jeugdboekenschrijvers vormen schoolbezoeken een belangrijk deel van hun werkzaamheden. Maar jeugdboeken schrijven en gastlessen geven op school vergen verschillende vaardigheden. Tanja coacht jeugdboekenauteurs die behoefte hebben aan meer handvatten bij het ontwikkelen van hun schrijversbezoek op school. Heb je vragen over hoe je interactieve werkvormen of leerdoelen kan verwerken in je schoolbezoek of wil je graag feedback krijgen op je schoolbezoek om het te verbeteren, dan kun je gebruik maken van deze coaching.
Wil je investeren in je schrijverschap? Zoek je een schrijfcoach die het beste in jou en je tekst naar boven haalt? Eva Kelder (1980) heeft twintig jaar ervaring in de journalistiek en publiceert vanaf 2012 romans en korte verhalen. Ze begeleidt met veel plezier schrijvers voor o.a. de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Bij Eva kun je aankloppen voor coaching op het gebied van romanschrijven, korte verhalen, blogs, columns etc. Ze coacht en adviseert bij het optimaliseren van je stijl en techniek en leert je bovendien te ontdekken welk verhaal je écht wil vertellen. En hoe.
Katja schrijft over duurzaamheid en maatschappelijk bewogen ondernemers voor onder andere Trouw, Elsevier Juist en Intermediair. Dat doet ze bewust als freelancer – de leukste baan die ze kan bedenken. Vanuit dat beroepsenthousiasme werd ze ook bestuurslid van de sectie Freelance Journalisten. Katja is geen ervaren coach, maar vertelt graag zo open mogelijk hoe ze haar eigen broek ophoudt sinds haar afstuderen in 2012. Je kunt bij haar terecht voor persoonlijke tips over jouw kansen in de journalistiek, want dat zijn er vaak meer dan je denkt.
Koos van den Kerkhof werkte jarenlang als schrijfdocent aan de CKE-schrijversschool. Bij Scriptplus/Taalcentrum-VU verzorgt hij nu cursussen poëzie schrijven en de opleiding Docent Creatief Schrijven (DOCS). Zijn werkwijze: de schrijver in de persoon aan het licht brengen en zo het schrijverschap bij cursisten ontwikkelen. Schrijvers wensen coaching om de best mogelijke tekst op papier te brengen. Mogelijkheden worden onderzocht, lijnen uitgezet om te eindigen met een manuscript dat het redacteursoog vraagt. Van den Kerkhof schrijft poëzie, proza en non-fictie. Voor uitgeverij In de Knipscheer redigeert hij verhalen, romans, gedichten en non-fictie.
Geert Kimpen debuteerde in 2006 met de bestseller De Kabbalist, waarna er nog meer titels verschenen. In 2015 begon hij de facilitaire uitgeverij PARIS BOOKS, waarbij de schrijver een actieve rol speelt in het uitgeeftraject. Ondertussen geeft hij zijn backlist in eigen beheer uit bij PARIS BOOKS en beleeft zijn debuutroman De Kabbalist zijn 31e druk. Hij weet hoe je boeken succesvol onder de aandacht kan krijgen.
Nynke Klompmaker (1964) is scenarioschrijver, redacteur en coach voor andere schrijvers. Nynke kan je coachen bij je script, blog of roman om uit te vinden wat je nou eigenlijk wilt vertellen en hoe je werk er beter op wordt. Ze bedacht en schreef de 8-delige serie voor de VPRO ‘Sterke verhalen uit Zoutvloed’, de bioscoopfilm voor kinderen: ‘De Indiaan’, twee grote muziektheaterstukken, twee kinderboeken en opdrachten als een korte film over herinneringskamp Westerbork.
Enne Koens geeft al ruim 20 jaar les aan schrijvers in ontwikkeling, o.a. op de Schrijversvakschool, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, en bij de Stichting Buitenkunst. Ook begeleidt zij schrijvers individueel bij de ontwikkeling van hun (jeugd)boek of toneelstuk. Daarnaast werkt ze als presentatiecoach en met mensen uit wetenschap, bedrijfsleven en politiek aan speeches, zowel inhoudelijk als aan de uitvoering. Als schrijfcoach ligt haar kracht in het inspiratie (terug)brengen, steviger stijl vinden, begeleiding bij de plot uitdenken, en bewustwording van wat het schrijfproces inhoudt. Vragen over de inrichting van je schrijverspraktijk mogen ook aan de orde komen.
Sabine Kokee werkte bij Noordhoff Uitgevers en Koninklijke van Gorcum voordat ze in 2013 haar eigen educatieve uitgeverij Leuker.nu startte. Die schat aan ervaring zet ze graag in voor het coachen van auteurs die studie- of managementboeken (nascholing) schrijven. Haar expertise van de onderwijsmarkt is groot! Ze richt zich dus met name op onderwijsboeken (en niet op lesmethoden voor leerlingen). Daarnaast is Sabine een ervaren marketeer en e-learningspecialist. Dus ook op dat vlak kan ze je coachen.
Brigit Kooijman (1965) is schrijvend journalist (o.a. NRC Handelsblad). Interviews en reportages zijn haar specialiteit. Bijna even leuk als schrijven vindt ze het overdragen van haar kennis en ervaring aan collega’s. Sinds 2009 geeft ze workshops en trainingen. Honderden journalisten en tekstschrijvers hebben bij haar hun interviewvaardigheden aangescherpt (zowel wat betreft het interviewgesprek als het schrijven) of kwamen bij haar voor adviezen over “gelukkig freelancen”. Je kunt bij Brigit behalve voor journalistieke coaching (reportages en interviews maken) terecht voor begeleiding op het gebied van timemanagement, het ontwikkelen van een journalistieke specialisatie en het pitchen van artikelideeën.
Moniek Kramer is toneelschrijver en scenarist (o.a. Lucia de B.). Ze heeft veel ervaring als docent (o.a. Theaterschool Amsterdam, Script Academy, Schrijversvakschool) en als schrijfcoach (o.a. bij ROSE stories).
Bartho Kriek (1950), ingenieur werktuigbouw en neerlandicus, dichter, romancier, literair vertaler van o.a. Vonnegut, Roth, Ishiguro, Singer, Faulkner en de Daodejing. Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs 2011. Ervaren ondertitelaar en eindredacteur, als hoofdredacteur Broadcast Text Amsterdam helpen opzetten. Ruime leservaring door cursussen literair vertalen en ondertitelen op ITV-Hogeschool en via internet in binnen- en buitenland.
Literair vertalen. Ik kan literair vertalers helpen hun talenten beter te benutten. Het accent ligt niet alleen op de creatieve kanten, de werkmethode en achterliggende processen maar ook concreet op dialogen en de opbouw van je loopbaan enz. Ik ben goed in het signaleren van blokkades en het aangeven hoe verbeterpunten te realiseren.
Ondertitelen. Met mijn ervaring kan ik ondertitelaars op diverse manieren helpen. Wil je een betere ondertitelaar worden? Ik ben goed in o.a. werkmethodes, het signaleren van mogelijke verbeteringen en in het helpen realiseren.
Howard Krol is copywriter en communicatieadviseur. Onder het pseudoniem Arthur Lava is hij actief als dichter. Jaarlijks organiseert hij het poëzie-evenement North Sea Poetry. Hij kent de zakenwereld en het literaire speelveld. Hij vindt het leuk om jonge, aanstormende dichters en andere beginnende literaire auteurs te coachen op het hun beroepspraktijk professioneel vorm te geven. Hij kan jou adviseren over het ontwikkelen van je ondernemerschap en het voeren van onderhandelingen. Ook kun je met Howard creatief brainstormen over je toekomstplannen, het opbouwen van je naamsbekendheid en het promoten van je werk. Verder biedt hij je tips om je podiumvaardigheden te verbeteren.
Gerry van der Linden debuteerde in 1978 met de bundel De Aantekening (De Bezige Bij). In 2017 verscheen haar elfde dichtbundel Verse helden (Nieuw Amsterdam). Ze publiceerde de novelle Enveloppe, de romans Wind en Dolk en korte verhalen in literaire tijdschriften, zoals Hollands Maandblad. Ze is ook beeldend kunstenaar (collages, installaties). Sinds 1994 is zij docent Poëzie en Schrijftraining aan de Schrijversvakschool Amsterdam.
Guido Lippe werkt al sinds zijn afstuderen aan de Universiteit Utrecht in 2000 onafgebroken als Script Consultant, via zijn eigen bedrijf ScriptCoach, maar ook voor o.a. PVPictures, S&V Fiction. Hij werkte als script editor onder meer mee aan succesvolle films als Mees Kees en Dummie de Mummie, de natuurdocumentaire Wild en tv-series als Bernhard: Schavuit van Oranje en Beatrix: Oranje onder Vuur. Zijn tweetaligheid kwam goed van pas bij de Nederlandse bewerkingen van BBC klassiekers One Foot in the Grave en Yes Minister. Ook voor de Britse markt geeft hij scenario-adviezen. Daarnaast schrijft en regisseert hij ook eigen (Engelstalige) projecten.
Jet Manrho (1959) is uitgever, redacteur, schrijver, projectontwikkelaar, maar is het liefst een inspirator. Al meer dan 25 jaar ‘verleidt’ ze schrijvers om literaire teksten voor kinderen te schrijven. Korte verhalen (fictie of non-fictie), gedichten, toneelteksten en stripverhalen: geschreven vanuit een thema, bij een kunstwerk, een foto of een muziekstuk. Meer dan 250 auteurs hebben zo een bijdrage geleverd aan het literaire tijdschrift BoekieBoekie. De één als debutant, de ander als gerenommeerd schrijver; voor velen was de tekst voor BoekieBoekie het begin van iets nieuws. Jet Manrho schrijft gedichten, korte verhalen, hoorspelen en columns.
Marcel Metze (1952) is bijna vier decennia actief als (onderzoeks)journalist, historicus en auteur. Hij schreef honderden artikelen, tientallen essays en reportages, en een dozijn boeken – onder meer over Philips, de grote banken, het CDA en Rijkswaterstaat. In 2006 werd zijn biografie van Anton Philips genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en verkozen tot Managementboek van het jaar. Thans werkt hij aan een politieke biografie van Royal Dutch Shell en een geschiedenis van de cryptologie in Nederland. Van 2010 tot 2015 leidde hij een masterclass onderzoeksjournalistiek en zette hij de non-profit organisatie De Onderzoeksredactie op. Hij is lid van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Sinds begin 2017 leidt hij Onderzoeksredactie Tabak.
Bennie Roeters (1952) begeleidt je graag bij je scenario of roman. Hij was als docent scenario verbonden aan de Scriptschool, de Filmacademie, Crea en de Schrijversvakschool (sinds 2001). Bij de laatste ook als docent proza. Hij put bovendien uit de ervaring verkregen na vijf romans bij drie verschillende uitgeverijen, als extern lezer bij het Nederlands Letterenfonds, als adviserend lid van het Mediafonds en bij het schrijven van vele film- en televisiescenario’s. Ook heeft hij als privécoach met succes enkele schrijvers op weg geholpen (gestuurd).
Ton Rozeman (Den Haag, 1968) begeleidt schrijvers van korte verhalen bij het schrijven, verdiepen en publiceren. Dat doet hij al meer dan vijftien jaar, onder andere via de Schrijversvakschool. Zelf schrijft hij momenteel aan zijn vierde bundel. Verhalen van hem verschenen in Hollands Maandblad, NRC en Vrij Nederland, wonnen het Charlotte Köhlerstipendium en werden gelonglist voor zowel de ECI als de Libris Literatuur Prijs. Voor de Schrijfbibliotheek schreef hij het handboek ‘Korte Verhalen Schrijven’.
‘Sinds 1978 heb ik twaalf dichtbundels gepubliceerd, een roman, verhalen, essays en bloemlezingen, mijn laatste bundel is Vervelende vlekken (2016). Een nieuwe roman ligt bij de uitgever. Sinds 1980 ben ik werkzaam als criticus en columnist bij Trouw, tot 2016 ook als criticus bij Vrij Nederland. Ik doceerde o.a. aan de Schrijversvakschool, de University of Minnesota en, als bijzonder hoogleraar Literaire Kritiek, aan de VU. Verder was ik jurylid van drie P.C. Hooftprijzen, de AKO en de Librisprijs. Tussendoor geef ik workshops en masterclasses poëzie, columnistiek, literaire kritiek.’
Jan Sinot kent het boekenvak op zijn duimpje. Hij zette in 2013 BoekenBusiness mee op, dat zich richt op de begeleiding van non-fictieauteurs (schrijven, uitgeven en boekpromotie). Daarnaast heeft hij ervaring als journalist, boekhandelaar en recensent. Jan coacht schrijvers ook op het zakelijk kijken naar hun boekenproject, waardoor ze meer succes behalen. Hij is handig met woorden én cijfers. Natuurlijk is hij ook zelf auteur.
‘Ik schrijf sinds 1986 hoorspelen, jeugdboeken bij Queridokind, en heb één roman op mijn naam staan (Querido). Sinds een aantal jaren geef ik cursussen op de Schrijversvakschool, ik begeleid ook individuele manuscripten en redigeer vertalingen/bewerkingen. Ervaring met interculturele redactie. Literair vertaler Frans. Mijn opleiding is: doctoraal Frans, master Nederlandse taal- en letterkunde.’
Jeroen Thijssen (Haarlem, 1959) is schrijver, journalist en docent aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Al jaren begeleidt hij beginnende schrijvers met ambitie. Thijssen gelooft dat doorzettingsvermogen en kritisch lezen belangrijker zijn voor een schrijver, dan te beschikken over een groot talent.
Martine de Vente (1968) schrijft voor allerlei publicaties, zoals het Financieele Dagblad, De Telegraaf, Opzij en Libelle. Het accent van haar werk verschuift meer en meer naar online. Zo is ze als communitymanager verbonden aan Zipconomy en oprichter van De Westkrant, een nieuwsblog voor Amsterdam-West, en het populaire blog Tishiergeenhotel, voor ouders van pubers. Voor de Auteursbond laat Martine in de coachingscolleges freelancers zien wat de mogelijkheden zijn van de digitale wereld. Als coach kan ze laten zien dat je niet per se na 1990 geboren hoeft te zijn om iets te snappen van online.
Sarah Vos is een zeer ervaren scriptcoach bekend met alle mogelijke subsidieaanvragen voor documentaires, theatermakers en de culturele sector. Sarah Vos beheerst het hele scala aan scriptcoaching, van adviseren tot het schrijven van volledige subsidie aanvragen. Documentaires waarvoor zij scriptcoach was zijn onder meer: Volgens Protocol (Gouden Kalf nominatie), Marco Bakker De Weg Terug en haar eigen film Curaçao (co-regie Sander Snoep), bekroond met de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.
Als je een potentiële coach bent met relevante ervaring, kun je een mail sturen naar de Auteursbond met je gegevens, cv en mini-cv van zo’n 80 á 90 woorden (liefst met pasfoto). Wij zullen jouw mini-cv dan na overleg op de online lijst plaatsen.