Educatieve Parel 2020

De Educatieve Parel is een initiatief van de Educatieve auteurs van de Auteursbond. Met deze prijs wil de Auteursbond het maken van kwalitatief hoogwaardig lesmateriaal onder de aandacht brengen. Tot 1 oktober konden educatieve auteurs en leraren hun lesmateriaal opsturen over het thema ‘Dat zal mij een zorg zijn!’. Hoe zorg je ervoor dat leerstof betekenisvol is? Is het zinvol om te beginnen met de vermelding van leerdoelen? Werkt het om een verbinding met de actualiteit of met de leefwereld van leerlingen te leggen?

Om leerlingen te motiveren is het van belang dat ze een idee hebben van de betekenis van de leerstof waarmee ze zich bezighouden. De LAKS-monitor van 2018 gaf aan dat maar iets meer dan de helft van de scholieren in Nederland positief is over hoeveel zin lessen en lesstof hebben. LAKS rapporteerde: “Scholieren leren vooral voor het cijfer op de toets en missen het grotere plaatje. Ze willen meer aandacht voor de praktijk en de actualiteit.”

Het vergt vakmanschap en creativiteit om een les te ontwerpen die door leerlingen als zinvol wordt ervaren. Of het nu gaat om kleuters of om mbo-studenten, of het nu een rekenles is of een les maatschappijleer. De Auteursbond daagt educatieve auteurs uit om zo’n betekenisvolle les te ontwerpen rond het thema: ‘Dat zal mij een zorg zijn!’.

De winnaars

Uit het juryrapport: ‘Met deze fraai en functioneel vormgegeven les maken leerlingen op speelse wijze kennis met de functies en voorzieningen van de verzorgingsstaat en de verschillende typen verzorgingsstaten. Wat vooral indruk maakte was de ingenieuze eenvoud van de les. Complexe zaken eenvoudig en toegankelijk maken en dicht bij de leerlingen brengen, is de ultieme competentie van een goede educatieve auteur.