Bestuur Journalistiek / Non-fictie

Lucette ter Borg

Lucette ter Borg (1962) werkte vanaf 1990 vele jaren als kunstredacteur en later ook in leidinggevende posities bij NRC Handelsblad, de Volkskrant en weekblad Vrij Nederland. Vanaf het begin van haar journalistieke loopbaan is zij gedreven geweest door een hang naar rechtvaardigheid en gelijkheid. Daarvan getuigen haar onderzoeksverhalen over joodse roofkunst, het gebrek aan kunstenaarshonoraria, diversiteit en grensoverschrijdend gedrag in de kunst.  Vanaf 2007 is zij overtuigd zzp’er. Naast haar journalistieke werk maakt zij tentoonstellingen, schrijft essays en romans. Ze heeft een zoon en woont samen met een pleegdochter, een zwerfhond, een zwerfkat en een heleboel planten. Bij de Auteursbond wil zij zich onder andere inspannen om de tarieven voor freelance-journalisten te verbeteren.

Sabrine Ingabire

Sabrine Ingabire (1995) is een Rwandees-Belgische journaliste, schrijfster en de hoofdredacteur van Lilith Magazine. Hiervoor werkte Ingabire als redacteur en verslaggever bij NRC, als columniste bij De Morgen, Dipsaus Podcast en MO* Magazine. In 2016 publiceerde zij haar eerste youngadultroman Le chemin vers le bonheur en in 2024 verscheen haar roman Lotgenoten bij Uitgeverij Pluim.

Pay Kolmüs

Pay Kolmüs is al 25+ jaar actief als muziekindustrie professional. Als journalist heeft ze vele artiesten, DJ’s en producers geïnterviewd en daarmee een groot internationaal netwerk opgebouwd in de muziekindustrie. Haar journalistieke ervaring heeft geleid tot een rol als moderator voor verschillende internationale (muziek)festivals en conferenties zoals Amsterdam Dance Event en tot een functie als lid van de Raad van Toezicht bij de Melkweg. Met haar jarenlange ervaring in de industrie, in combinatie met haar marketingachtergrond, helpt ze als artist consultant en manager verschillende artiesten en andere creatieve talenten met het strategisch ‘branden’ van hun naam en werk. Daarnaast heeft ze een eigen muziek business curriculum geschreven die ze als business mentor toepast in de vorm van masterclasses voor verschillende muziekinstituten en -academies, zowel nationaal als internationaal.

Jan Willem Oomen

Jan-Willem Oomen (1967) is journalist en radio- en televisiemaker. Hij werkt sinds de jaren negentig als redacteur voor uitgeverijen (Kluwer, VMN), kranten (oa AD), omroepen en zenders (NPO, BNR). Dit deed hij wisselend freelance en in dienst. Veelal was hij reporter van actualiteiten op het gebied van diversiteit en culturele verscheidenheid, ontstaan vanuit een drang tot exploreren en avontuur. De laatste jaren legt hij zich toe op journalistiek over de transitie richting een duurzame economie. Als een maker die onafhankelijk wil kunnen zijn, sloot hij zich aan bij de Auteursbond. Gezien het belang van een bond voor zelfstandig gevestigde journalisten en schrijvers van non-fictie, wil hij bijdragen aan het organiseren van activiteiten en het opkomen voor hun rechten en juiste tarieven.

Joost Ramaer

Joost Ramaer (1958) is freelance onderzoeksjournalist. Zijn voornaamste onderwerp de laatste jaren is de almaar verder gaande machtsconcentratie in de Nederlandse mediawereld. Daarover publiceert hij regelmatig in Vrij Nederland en Villamedia, en eerder op Follow the Money. Eerder was hij redacteur van Quote (1986-1993) en van de Volkskrant, bij Economie (1993-2003) en Kunst (2003-2008). Hij verliet de krant om een boek te schrijven. De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM verscheen eind 2009 bij uitgeverij Prometheus in Amsterdam. Daarnaast is hij al zijn leven lang theatergek. Over theater schrijft hij onder meer voor Theaterkrant en Theaterkrant Magazine. Joost woont en werkt in Amsterdam.