Marktaandeel Nederlandse thriller stijgt opnieuw

22 februari 2021

Nederlandse thrillerauteurs bereikten in 2020 een marktaandeel van 23% op de thrillermarkt (spannende boek minus fantasy en true crime). Dat blijkt uit onderzoek van KVB-SMK/GfK in opdracht van de sectie misdaadauteurs van de Auteursbond. In 2018 en 2019 bedroeg dat marktaandeel respectievelijk nog 20 en 22%.

Michael Berg (thrillerauteur en voorzitter van de sectie misdaadauteurs): ‘In Nederland verschijnen vier tot vijf keer meer buitenlandse titels dan titels van Nederlandse misdaadauteurs, een marktaandeel van 23% is dus lang niet slecht. Ik roep de Nederlandse boekhandels dan ook op om meer ruimte op de tafels te maken voor nationale auteurs.’

Hoopgevend

Nederland telt zo’n 175 serieuze en actieve thrillerauteurs. Voor het overgrote deel worden zij uitgegeven door commerciële en literaire uitgevers. In 2020 verkochten de Nederlandse thrillerauteurs 130.000 e-books en 590.000 papieren boeken. Het marktaandeel voor e-books bedroeg 16% en voor papieren boeken 25%.

Michael Berg: ‘Voor het tweede jaar op rij een lichte stijging is hoopgevend, maar er valt nog veel te winnen. De verkoop van de Nederlandse thriller drijft voor een belangrijk deel op een paar bekende namen (o.a. Saskia Noort, Suzanne Vermeer, Linda van Rijn en Ester Verhoef) Het zou mooi zijn als er nog andere namen aan het firmament verschijnen. Een mooie taak voor onze uitgevers.’

Thriller Top Tien

In de Thriller Top Tien die de CPNB wekelijks publiceert kwamen in 2019 10 Nederlandse auteurs met een of meer boeken in de lijst voor. In 2020 waren dat er 12. Absolute koploper was Suzanne Vermeer met maar liefst 77 vermeldingen, gevolgd door Linda van Rijn (39), Ester Verhoef (32), Saskia Noort (25) en Peter Römer (20). De andere auteurs waren: Nathalie Pagie, Kiki van Dijk, Jeroen Windmeijer, het duo Jacob Slavenburg en Jeroen Windmeijer, Marelle Boersma, Thomas Olde Heuvelt en Loes den Hollander.

Maar liefst vier auteurs behaalden een top 1 positie: Suzanne Vermeer (15 weken), Saskia Noort (13 weken), Peter Römer (4 weken) en Ester Verhoef (1 week).

Gouden Strop / Schaduwprijs

Belangrijk promotiemiddel voor de Nederlandse thriller blijft de Gouden Strop (de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek van het jaar) en de Schaduwprijs (de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut van het jaar). De beide prijzen – die gesponsord worden door de stichting Lira – zullen op zaterdag 5 juni 2021 worden uitgereikt.

Cijfers

Cijfers zijn opgesteld op basis van het GfK boekpanel. Deze is representatief voor een geschatte 86% van de markt in omzet, 90% van de markt in afzet.