Nieuws

BREIN neemt actie tegen illegale ebooken

24 mei 2017

Afgelopen weekend ontstond er ophef op twitter, nadat schrijvers hadden geconstateerd dat er op Martkplaats.nl ebooks illegaal te koop werden aangeboden. Het gaat om een persoon die deze content illegaal verhandelt. Tim Kuik, directeur van Stichting BREIN reageert op deze bezorgdheid in een mail. ‘We hebben contact met politie om te bespreken wat die kunnen doen om hem te traceren,’ schrijft Kuik.  ‘Hij pleegt opzettelijk beroeps/bedrijfsmatig inbreuk. Dat is strafbaar als misdrijf.’

BREIN zit al langer ‘achter deze dief aan’. Zijn advertenties worden verwijderd, soms meerdere malen per dag, en zijn account op Marktplaats wordt steeds opnieuw gesloten, maar hij plaatst zijn aanbod direct weer onder een andere accountnaam. Verdere maatregelen zijn daarom genomen ‘We hebben een ex parte rechterlijk bevel met dwangsom tegen hem, maar hij geeft geen gehoor,’ schrijft Kuik. ‘Hij lapt onze civielrechtelijke maatregelen aan zijn laars, dus strafrechtelijk ingrijpen is ook wel op zijn plaats, vinden wij.’

BREIN gaat ook aan tafel met Marktplaats om te zien welke stappen mogelijk zijn om illegale verkoop van ebooks te stoppen. ‘Overigens is de samenwerking met Marktplaats goed. We verwijderen zelf illegale advertenties, enkele duizenden per jaar, en Marktplaats verwittigt de adverteerders daarvan die desgewenst navraag bij ons kunnen doen. Indien illegale aanbieders terug blijven komen doen we nader onderzoek om hen te identificeren en Marktplaats is daar behulpzaam bij.’

Marktplaats meldt inmiddels extra maatregelen te hebben genomen met betrekking tot deze aanbieder.