Nieuws

Erelidmaatschap Auteursbond voor dichter Jan Boerstoel

19 juni 2017

Zaterdag 17 juni, tijdens de algemene ledenvergadering van de Auteursbond in de Balie in Amsterdam is dichter en liedjesschrijver Jan Boerstoel benoemd tot erelid. Dit als dank voor de vele jaren waarin hij zich met tomeloze energie en toewijding als bestuurder heeft ingezet voor de belangen van auteurs.

Jan was vier jaar voorzitter van de Vereniging van Letterkundigen en van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers. Onder zijn voorzitterschap werd o.a. het ebook toegevoegd aan het Modelcontract oorspronkelijk werk en werd er een Modelcontract voor kinderboeken gesloten met de Werkgroep Kinderboekenuitgevers. In 2016 was hij tevens voorzitter van de commissie die in 2016 de naam ‘Auteursbond’ opperde als nieuwe verenigingsnaam. Daarnaast vervulde Jan bestuursfuncties bij o.a. Stichting Lira en Stichting de Thuiskopie en was hij tien jaar lang voorzitter van Buma/Stemra.

Tijdens de feestelijke ceremonie in de Balie werd Jan onderscheiden met het Vlammetje, de erepenning van de Auteursbond.  Bestuurder Wim Jurg las een laudatio voor: ‘Jan was een uitstekende voorzitter. Altijd redenerend vanuit het gezamenlijke belang van de auteurs en met tegelijk een scherp oog voor onze interne verscheidenheid. Dat hij nu erelid van onze vereniging wordt is vooral een eer voor onze vereniging.’

Als kers op de taart werd Jan geëerd met een lied op de wijs van ‘An die Freude’, met tekst van zijn collega Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint en uitgevoerd door Tet Rozendal (zang) en Erik de Reus (piano).

Als bijna een halve eeuw verrijkt Jan Boerstoel de Nederlandse kleinkunst met zijn teksten. Zijn liedjes werden gezongen door Adèle Bloemendaal, Jenny Arean, Karin Bloemen en Youp van ’t Hek en vele anderen. Ook schreef hij voor KINDEREN VOOR KINDEREN, HET KLOKHUIS en OOK DAT NOG. In 1992 werd zijn lied ‘Iemand moet het doen’ (muziek Martin van Dijk) bekroond met de Annie M.G. Schmidtprijs.