Nieuws

Etymologie voor Roos

23 augustus 2018

Paasloo, 2018

Hi Roos,

Je kent me niet, maar ik weet heel veel van jou, allemaal van je moeder. Nu je al bijna kunt schrijven, je gaat immers al gauw naar school, schrijf ik je maar eens om iets te vertellen over je naam.

Je heet Roos, dat is een leuke naam, een bloemennaam. Er zijn veel meer meisjesnamen die zo zijn, Iris, Margriet, Madelief. Maar ik vind Roos de mooiste. Dat vond Shakespeare ook al, hij vond in ieder geval dat ze lekker ruiken, want hij schreef: A rose by any other name would smell as sweet.

Weet je waar die naam vandaan komt. Hij komt uit het Latijn (rosa) via het Frans (rose). De Romeinen die Latijn spraken hadden het woord ook zelf niet uitgevonden, zij hadden het weer geleend van het Grieks (rhodon). Dat zit dan weer in Rhododendron. Daarvoor weten wij het niet, wel zijn er veel woorden in andere talen die er een beetje op lijken.

Er zijn veel verschillende versies van je naam, Roosje, Rosa, Rosina, Ros (ja, die ook). Maar er zijn er ook die er op lijken, zoals Rosalinda. In het Spaans betekent dat gewoon: mooie roos, maar eigenlijk is het een Germaanse naam, die beroemde slang of glanzend paard betekent. Wees maar blij dat jij geen ‘beroemde slang’ heet.

Je bent niet in je eentje met die naam. Er zijn in Nederland 9300 vrouwen, die als eerste naam Roos hebben en in 2017 kregen 378 baby’tjes de naam Roos, lang niet zoveel al Emma, die zijn er nu zoveel, dat als de juffrouw in de klas roept: Emma, dat dan 10 meisjes hun hand opsteken.

Weet je Roos, als jij groot bent, ga je het misschien ook leuk vinden om op te zoeken waar woorden vandaan komen. Dat heet ‘etymologie’. Maar eerst moet je maar gewoon Roos zijn en lekken spelen. En naar school gaan natuurlijk, zodat je Roos kan schrijven.

Tot later, Roos,

Max Gras