Nieuws

Kom 3 april naar de rechtbank! Zaak tegen De Persgroep belangrijk voor freelance journalisten

1 april 2019

Twee rechtszaken tegen de Persgroep kunnen een belangrijke stap zijn om de slechte onderhandelingspositie van freelance journalisten te verbeteren. Woensdag 3 april eisen journalist Britt van Uem en fotojournalist Ruud Rogier hoger vergoedingen voor hun werk.

De rechtszaken zijn aangespannen door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ, NVF en de Stichting Rechtshulp Auteurs (SRA), een samenwerkingsverband van de Auteursbond en Lira dat zelfstandige auteurs steunt als zij bijstand of bemiddeling van juridische aard nodig hebben bij conflicten die verband houden met hun auteurschap.

Hogere vergoeding
In de rechtszaak vordert Britt van Uem een hogere vergoeding voor haar werk. De Persgroep betaalt nu 13 cent per woord, wat neerkomt op 14 euro per uur. Zij vindt dat dit voor een freelancer met ervaring zeker 60 euro per uur moet zijn, wat neerkomt op 49 cent per woord.

Het is de eerste keer dat in deze sector wordt geprocedeerd voor billijke tarieven. De stap naar de rechter is noodzakelijk omdat de Persgroep weigert mee te werken aan de relevante geschillenregeling.

Kom 3 april naar de rechtbank!
Vanwege het belang van deze rechtszaak roept de Auteursbond met de NVJ journalisten op om de rechtszaak op 3 april bij te wonen. Deze dient om 9.30 uur bij de rechtbank in Amsterdam aan de Parnassusweg. Om binnen te komen in de rechtbank is legitimatie verplicht. Vanwege de verwachte belangstelling heeft de rechtbank de zaal met de grootste publieke tribune gereserveerd, hebben wij vernomen.