Nieuws

Nederlandse nominaties Astrid Lindgren Memorial Award 2020

16 mei 2019

De Schrijverscentrale en Toon Tellegen zijn, net als in 2018, de Nederlandse nominaties voor de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award. Deze prijs wordt toegekend aan ‘werk van de hoogste kwaliteit, en in de geest van Astrid Lindgren’. De sectie Jeugdboekenschrijvers van de Auteursbond verzorgt jaarlijks de voordracht namens Nederland.

In de categorie leesbevorderende instelling kozen de Jeugdboekenschrijvers voor de Schrijverscentrale. Het contact tussen auteurs en lezers, vooral auteurs en kinderen is van wezenlijk belang voor cultuureducatie. Door de organisatie van duizenden bezoeken van auteurs aan scholen en andere instellingen is de Schrijverscentrale onmisbaar bij de verspreiding van literatuur en kennis van literatuur. Een instituut als de Schrijverscentrale is uniek in de wereld.

Toon Tellegen
Toon Tellegen, bekend van zijn wonderlijke en filosofische korte verhalen over dieren, vertegenwoordigt Nederland in de categorie schrijvers. Zijn werk is zowel voor kinderen als volwassenen interessant. Het behandelt alle aspecten van leven en dood, is toegankelijk, maar heeft ook diepgang en biedt ruimte voor interpretatie.

Buitenlandse auteur en instelling
Naast nationale inzendingen mag de Auteursbond namens Nederland ook een internationale voordracht doen. In de categorie buitenlandse auteur/illustrator viel de keuze op Marit Törnqvist: vanwege haar schitterende teksten en illustraties en vanwege haar baanbrekende werk voor vluchtelingen over de gehele wereld. De Internationale Jugendbibliothek in München, de grootste kinderboekenbibliotheek ter wereld, is voorgedragen als buitenlandse lees-bevorderende instelling.

De kandidaten voor de award worden voorgedragen door internationale organisaties die zich bezighouden met kinder- en jeugdliteratuur. In Nederland mogen naast de Auteursbond mogen ook IBBY, het Letterenfonds, SQWBI en Guus Kuijer, de prijswinnaar uit 2012, genomineerden voordragen. De winnaar wordt volgend jaar bekend gemaakt.