Toestemming voor streamingsdiensten: Waar moet je op letten?

23 maart 2020

De boekhandel en daarmee de boekverkoop heeft het niet gemakkelijk in coronatijden. Uitgevers zoeken digitale wegen om het werk toch bij de lezer te krijgen. Dat is natuurlijk uitstekend en in ons aller belang. Het kan zijn dat je door jouw uitgever om toestemming wordt gevraagd om daarbij ook gebruik van streamingdiensten te maken.

Let op: Het is goed om te weten dat dit een onderwerp is waarover uitgevers en auteurs soms van mening verschillen en waarover zij met elkaar in gesprek zijn. Daarbij gaat het niet om het belang van de diensten op zich, maar wel om de verdeling van de netto-opbrengst en de vaststelling van wat precies ‘netto-opbrengst’ is.

Geef niet zomaar toestemming
Het advies van de Auteursbond is om, indien je toestemming wilt geven, daarbij te vermelden dat jouw toestemming geldig is voor een jaar. En spreek je uitgever aan bij onduidelijkheden in het royalty-overzicht. Het is in de praktijk namelijk niet altijd inzichtelijk hoe de berekening van bruto-naar netto-opbrengst tot stand komt, en welke onkosten in rekening worden gebracht.

Vragen?
Neem contact op met jurist@auteursbond.nl

De Auteursbond hoort op dit adres graag ook of je door jouw uitgever goed over de vergoedingen bent geïnformeerd.