Evenementen

Zilveren krulstaarten

Foto: Inigo Garayo

De uitreiking van de Zilveren Krulstaarten is een van de twee grote jaarlijkse evenementen van de sectie Netwerk Scenarioschrijvers. Op deze informele bijeenkomst van scriptschrijvers en andere spelers in de film- en televisiewereld worden prijzen uitgereikt aan de schrijvers van de Beste korte film, televisieserie en speelfilm van het voorgaande jaar. Daarnaast wordt de Gouden Pen uitgereikt aan de scenarioschrijver van de bioscoopfilm die het voorgaande jaar de meeste bezoekers heeft getrokken. Sinds 2017 wordt ook de Zilveren Pen uitgereikt. Deze is bestemd voor de persoon of instelling die op een bepaalde manier heeft bijgedragen aan de zichtbaarheid van scenarioschrijvers.

De Vertaalslag

Foto: Mascha Jansen

De Vertaalslag is een literaire avond die het vak vertaler bij een breder publiek onder de aandacht brengt. Een serie sprekers belicht vanuit een eigenzinnige invalshoek een specifiek thema. Als spetterende afsluiting van de avond worden de Vertaalengel en Vertaalduivel uitgereikt. De presentatie is al jaren in handen van Jasper Henderson. De Vertaalslag wordt georganiseerd door de sectie Literair vertalers in samenwerking met SLAAA.

Dag van het scenario

Foto: Melanie Lemahieu

Tijdens deze  beroepsdag komen scenaristen maar ook regisseurs, producenten  en dramaturgen bijeen tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Internationale sprekers maken discussies en gedachten los over de praktische en theoretische kanten van het vak. In afgelopen jaren waren o.a. Camilla Ahlgren (THE BRIDGE), Gerard Soeteman (SOLDAAT VAN ORANJE), Michael Hirst (THE TUDORS) en theoreticus David Kipen keynote speaker. De Dag van het Scenario is verbonden aan de Nationale Film Conferentie.

Dag van de Educatieve Auteur

Foto: Inigo Garayo

Het onderwijs en daarmee ook de vraag naar educatieve content verandert snel onder invloed van digitalisering. Tijdens de Dag van de Educatieve auteur gaan gastsprekers en inspirerende workshops in op deze en op vele andere ontwikkelingen in het veld. De dag heeft een onderhoudend en wervend karakter. Ook wordt de Educatieve Prijs toegekend aan de auteur die het meest spraakmakende lesmateriaal heeft ontwikkeld.

Dag van de Bellettrie

Foto: Inigo Garayo

In de boekenwereld gaat het steeds vaker over verkoopaantallen en steeds minder vaak over de vraag waarom iets mooi is, of juist niet. De Dag van de Bellettrie is een dag gewijd aan het schone woord. Schrijvers en kenners gaan met elkaar in debat over de criteria waaraan een boek moet voldoen voordat het wordt betiteld als literatuur. Naast lezingen, paneldiscussies en voordrachten worden de Charlotte Köhler Prijs en het Charlotte Köhler Stipendium uitgereikt.

Belastingavond

Vrijwel alle schrijvers werken als ZZP’er, sommigen in combinatie met een vaste baan. Dit brengt allerlei gecompliceerde verplichtingen en mogelijkheden met zich mee bij het doen van belastingaangifte. Daarom verzorgt de Auteursbond een keer per jaar een Belastingavond waarop deskundigen van NAHV Belastingadviseurs leden voorzien van heldere voorlichting en adviezen.