Marktaandeel Nederlandse thriller gestegen

13 februari 2020

Nederlandse thrillerauteurs bereikten in 2019 een marktaandeel van 22% op de thrillermarkt (spannende boek minus fantasy en true crime). Dat blijkt uit onderzoek van KVB-SMB/GfK in opdracht van de sectie Misdaadauteurs van de Auteursbond. In 2018 bedroeg dat marktaandeel nog 20%.

Peter Römer, thrillerauteur en voorzitter van de Misdaadauteurs van de Auteursbond: “We zijn heel erg blij met deze winst. Het bewijst dat de boekhandel, waar de tafel ‘spanning’ vooral bezet wordt door buitenlandse misdaadauteurs, best meer ruimte mag inruimen voor onze nationale auteurs.”

Meer aandacht voor het genre
Nederland telt zo’n 175 serieuze en actieve thrillerauteurs. Het overgrote deel wordt uitgegeven door commerciële en literaire uitgevers. In 2019 verkochten de Nederlandse thrillerauteurs 610.000 papieren boeken en 120.000 e-boeken. Het marktaandeel van het papieren boek bedroeg 24%, het e-boek 15%. In 2018 was dat respectievelijk 22% en 15%.

Michael Berg, thrillerauteur en bestuurslid van de Misdaadauteurs Auteursbond: “Meer verkoop betekent hopelijk ook meer aandacht voor het genre. Het AD en de Volkskrant hebben al laten weten vaker over thrillers te schrijven en in samenwerking met de VPRO en Ambo Anthos produceren we spannende luisterverhalen voor de radio. Ook dat is een stap in de goede richting.”

Gouden Strop
Belangrijkste speerpunt voor de promotie van de Nederlandse thriller blijft De Gouden Strop. Bookspot trok zich in 2019 terug als sponsor. Gelukkig was Stichting LIRA bereid om de prijs voor 2020 over te nemen. Op 20 mei reikt de jury, onder leiding van Koen Voskuil, de prijzen uit: de Gouden Strop voor de beste Nederlandstalige misdaadroman en de Schaduwprijs voor het beste misdaaddebuut.

Thriller Top Tien
Tien Nederlandse thrillerauteurs bereikten in 2019 met één of meerdere boeken de Triller Top Tien die de CPNB wekelijks publiceert. Absolute koploper was Suzanne Vermeer met 54 toptiennoteringen. Daarna volgen Esther Verhoef (30), Linda van Rijn (27), Peter Römer (14), Thomas Olde Heuvelt (9), Tomas Ross (8), Jet van Vuuren (2) en Charles den Tex, Linda Jansma en Kiki van Dijk, alle drie met één toptiennotering.
Maar liefst vier Nederlandse thrillerauteurs voerden in 2019 de top tien lijst aan: Suzanne Vermeer (17 weken), Esther Verhoef (9 weken), Linda van Rijn (3 weken) en Peter Römer (2 weken).