De Auteursbond
Van en voor schrijvers en vertalers, al meer dan 100 jaar

Over ons

De Auteursbond is de Nederlandse beroepsorganisatie voor iedereen die leeft van zijn pen. We komen op voor een gezonde inkomenspositie van schrijvers en vertalers en ondersteunen leden bij het bedingen van een goed contract. Dit doen we al meer dan 100 jaar.

De Auteursbond vertegenwoordigt prozaschrijvers, dichters, jeugdboekenschrijvers, scenarioschrijvers, theaterauteurs, literair vertalers, boekvertalers, educatieve auteurs, freelance journalisten, ondertitelaars en misdaadauteurs. We bieden zakelijke ondersteuning en geven individueel advies. Daarnaast organiseren we symposia, workshops en masterclasses gericht op professionele ontwikkeling. Leden ontmoeten elkaar tijdens borrels en wisselen ideeën uit.

Goede contractvoorwaarden en eerlijke vergoedingen

Auteursrechten worden voortdurend bedreigd, ondanks de auteurswet. De Auteursbond vertegenwoordigt schrijvers en vertalers in besprekingen met uitgevers, producenten, omroepen, en andere exploitanten van geschreven en te verfilmen werk. Samen met onze partners zetten we ons in voor goede contractvoorwaarden en eerlijke auteursrechtelijke vergoedingen. We onderhouden nauw contact met politieke, sociale, culturele en economische organisaties en brengen advies uit aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Auteursbond zorgt ervoor dat de stem van auteurs zelf wordt gehoord. Hoe meer leden we vertegenwoordigen, hoe sterker we staan.

> Word ook lid van de Auteursbond

Bescherming van het vrije woord

Bescherming van het auteursrecht, eerlijke vergoedingen en goede contracten voor schrijvers en vertalers; daar maken we ons hard voor. We willen ook dat de positie van auteurs in de samenleving gewaarborgd is. De Auteursbond zet zich in voor de bescherming en verdediging van het vrije woord tegen alle politieke, sociale, morele en economische druk. Deze kernwaarde is vastgelegd in onze statuten. Daarnaast dragen we zorg voor de continuïteit van de rijke traditie van schrijven en vertalen in Nederland.

Geschiedenis

test