Hier is Ab

Het magazine van de Auteursbond
6 april 2021

Ab is de titel van het nieuwe tijdschrift van de Auteursbond. Maar het is ook Abel, Abdullah of Abbey: de auteur voor wie we dit blad maken. De Auteursbond vertegenwoordigt  ruim 1700  romanschrijvers, dichters, kinder- en jeugdboekenschrijvers, misdaadauteurs, literair vertalers, boekvertalers, scenarioschrijvers, educatieve auteurs, non-fictie auteurs, journalisten, ondertitelaars en theaterauteurs.

Allemaal scheppers van verhalen, allemaal makers volgens de Auteurswet. Scenarist Jean van de Velde noemt dat ‘eenheid in verscheidenheid’: de eenheid die ons bindt en sterk maakt. Dat is nodig, in een wereld waarin grote techbedrijven en andere neoliberalen de rechten van makers met voeten treden.

De stem van auteurs

De Auteursbond is dé beroepsvereniging van schrijvers en vertalers en staat voor de bescherming van het vrije woord tegen politieke, morele, sociale en economische druk. De bond laat de stem van auteurs horen in het publieke debat. Bijvoorbeeld als het gaat over de gevolgen van de coronacrisis voor de gemengde beroepspraktijk van de schrijvende zzp’er. Ook hoog op de agenda staan onderhandelingen met uitgevers en producenten over betere beloning. De bond geeft individueel advies over contracten en zakelijke geschillen, organiseert symposia, workshops en borrels, en reikt prijzen uit.

Met Ab willen we informeren en inspireren. Het gevoel van papier en de geur van inkt kun je niet omzetten naar digitale publicaties, net zo min als je een ontmoeting kunt evenaren met een zoommeeting. Een tijdschrift kun je wegleggen en later weer oppakken. Een rustpunt in een vluchtige wereld. Leden van de Auteursbond krijgen het tijdschrift twee keer per jaar gratis thuisgestuurd.

Ab is vormgegeven door Dennis Koot Grafisch en beeldend ontwerp.

Wil jij ook een exemplaar van Ab?

Stuur een e-mail naar bureau@auteursbond.nl