18 nov 2023
A sense of brown en Anil Ramdas

Afsluiting van de tentoonstelling ‘A sense of Brown’, gekoppeld aan een middag van ontmoeting en gesprek rondom Anil Ramdas (1958-2012). Met Karin Amatmoekrim, filmmaker Paul Cohen, schrijver en journalist Tamara Hartman. Moderatie: Lucette ter Borg en Devika Chotoe.

De in Paramaribo geboren, veelbelovende Anil Ramdas vertrok in 1977 naar Nederland om te gaan studeren en met een karrevracht vol kennis weer terug te keren naar zijn vaderland. Zijn doel was Suriname opbouwen tot een verlicht, welvarend en rechtvaardig democratisch land. Het mocht niet zo zijn.

In haar onlangs gepubliceerde en veelgeprezen biografie In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet schrijft Karin Amatmoekrim over de demonen waarmee Ramdas, na aanvankelijk groot succes, in Nederland te maken kreeg. “Vooruitgang was vanzelfsprekend. Succes werd verwacht. En wee de Hindostaanse migrant die dit wereldbeeld in twijfel trok.”

De Auteursbond en het CBK Zuidoost nodigen jullie uit voor deze bijzondere middag waarin de zichtbaarheid en positie van de Hindostaanse gemeenschap in Nederland wordt besproken. Vertrekpunten zijn de kunstwerken op de tentoonstelling ‘A Sense of Brown’ en het werk van journalist en programmamaker Anil Ramdas.

Programma

Gebarentolk aanwezig

  • 13.30 – 14.15: Welkom, koffie en thee, en inleiding op de tentoonstelling ‘A Sense of Brown’ door curator Devika Chotoe. Tien (inter-)nationale kunstenaars, nazaten van Indiase contractarbeiders, adresseren het belang van zintuiglijke waarneming in de reflectie op 150 jaar (koloniale) geschiedenis en de huidige belichaming daarvan.

  • 14.15 – 15.15: Filmvertoning: ‘Nooit Meer Thuis’ (2019), een documentaire van Paul Cohen over Anil Ramdas. Niet ondertiteld.

  • 15.15 – 15.45: Gesprek met regisseur Paul Cohen en journalist Tamara Hartman olv Lucette ter Borg en Devika Chotoe.

  • 15.45 – 16.00: Pauze

  • 16.00 – 17:00: Gesprek met Karin Amatmoekrim (via zoom vanuit Suriname) en Tamara Hartman olv Lucette ter Borg en Devika Chotoe over Karins biografie In wat voor land leef ik eigenlijk? Met ruimte voor vragen uit het publiek. 

  • 17.00 – 18.00: Borrel

Het is mogelijk de hele middag mee te maken of bij een van de drie onderdelen ‘in te stappen’.

Toegang: gratis, maar meld je aan via onderstaande link zodat wij weten hoeveel boodschappen we moeten doen.

De Auteursbond spant zich in om de vereniging inclusiever en diverser te maken. De pilot Auteursbond on Tour wordt georganiseerd door de sectie Journalistiek / Non-fictie in samenwerking met CBK Zuidoost.

Informatie

Start om

13:30

Eindigt om

18:00

Sluit je aan!