27 jun 2023
ChatGPT en educatief werk: hoezo?!

ChatGPT heeft de potentie om het werk van (educatieve) auteurs drastisch te veranderen. Het kan nieuwe onderwerpen snel en interactief overzichtelijk maken, teksten schrijven en teksten beoordelen. De manier waarop ChatGPT is getraind brengt echter uitdagingen met zich mee voor veilig gebruik. Het produceert regelmatig foutieve informatie (die zeer aannemelijk klinkt!), er zitten vooroordelen in het systeem ingebakken en er zijn zorgen over privacy. 

Inhoud workshop

De workshop heeft een theoretisch en praktisch deel. In het theoretische deel wordt aandacht besteed aan hoe ChatGPT werkt en wat de mogelijke effecten zijn op de maatschappij en de toekomst van (creatief) werk. Hierbij staan we specifiek stil bij hoe het werk van een educatief auteur zou kunnen veranderen (productiviteit, creativiteit, eenzaamheid) en hoe daar vanuit jullie naar wordt gekeken. Kan ChatGPT helpen bij de moeilijke en saaie aspecten van het werk zonder de leuke taken over te nemen? Welke veranderingen zijn er nodig in de workflow van educatieve auteurs om de technologie tot haar recht te laten komen? In het praktische deel kijken we hoe het gebruik van ChatGPT toegevoegd kan worden aan de gereedschapskist van educatieve auteurs. Hoe je vragen stelt aan ChatGPT en wanneer in het schrijfproces en wat je vervolgens met de antwoorden doet, bepalen in grote mate of je effectief en veilig met de technologie omgaat. We illustreren dat aan de hand van realistische voorbeelden die we gezamenlijk ‘live’ uitvoeren. 

NB. Deze workshop gaat niet uitvoerig in op de juridische aspecten van ChatGPT. Een workshop over dit thema zal in de herfst plaatsvinden. 

Voor wie?

Deze workshop is voor alle educatieve auteurs die ChatGPT (beter) willen begrijpen en mogelijk willen gebruiken in het schrijfproces. 

Door wie?

Deze workshop wordt gegeven door Yuri Tax, Pepijn Tax en Tycho Tax. Alledrie hebben ze een achtergrond in de exacte wetenschappen. Tycho heeft zich verder ontwikkeld op technisch vlak binnen de kunstmatige intelligentie, Yuri op de ethische aspecten rondom technologische ontwikkeling en Pepijn rondom de juridische.

Voorbereiding

Je hoeft je niet voor te bereiden op deze workshop en laptops hoeven niet mee. Heb je nu al een vraag over ChatGP, of heb je specifieke voorbeelden of problemen die we in het praktische deel kunnen bespreken? Die kun je van te voren insturen. We proberen deze inzendingen tijdens de workshop aandacht te geven. Optioneel kunnen geïnteresseerden alvast een gratis ChatGPT account aanmaken om ChatGPT uit te proberen.

Kosten

  • € 7,50 voor leden van de Auteursbond
  • € 25,- voor niet-leden

Aanmelden

Er is plaats voor maximaal 25 deelnemers.

Informatie

Start om

14:30

Eindigt om

17:00

Locatie

Van Deysselhuis

De Lairessestraat

1075 HH

AMSTERDAM

Sluit je aan!