9 jul 2021
Film Noir in de polder

Bestaat er zoiets als een Nederlandse film noir?

Poster Noir in de polder

Peter Verstraten, docent film- en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden, probeert deze vraag te beantwoorden in zijn lezing ter ere van Eye 75 jaar. Verstratens zoektocht in de Nederlandse filmgeschiedenis voert het publiek langs films als DE VERGETEN MINNAAR (John Korporaal, 1963), ALS TWEE DRUPPELS WATER (Fons Rademakers, 1963) en PARFAIT AMOUR (Jean van de Velde, 1985). 

Leden van het Netwerk Scenarioschrijvers en de Dutch Directors Guild zijn van harte uitgenodigd om als gast bij deze lezing aanwezig te zijn.

IN A LONELY PLACE

Aansluitend is de gerestaureerde versie van IN A LONELY PLACE (Nicholas Ray, VS 1950, 94′) te zien. Deze film is een briljante, energieke mix van spannende noir en indrukwekkend melodrama. Een begaafde maar verlopen scenarioschrijver met een slecht humeur – Humphrey Bogart in een opvallend kwetsbare rol – wordt hoofdverdachte van een wrede moord in Hollywood. De enige persoon die hem een alibi kan geven is een verleidelijke buurvrouw (Gloria Grahame) met haar eigen troebele verleden.

Wacht niet te lang, liefst voor donderdag 8 juli, want Op = Op.

De kaartjes kunnen voor aanvang van het programma worden afgehaald aan de balie.

Informatie

Start om

15:15

Eindigt om

17:30

Locatie

Eye

Sluit je aan!