12 okt 2023
Geannuleerd: Gesprek met Hester den Boer over “Kamp Erika”

Fotograaf en journalist Hester den Boer praat over haar nieuwste boek, Kamp Erika, met Joost Ramaer, bestuurslid van de sectie Journalistiek / Non-fictie en journalist.

Onderzoeksjournalist en fotograaf Hester den Boer (1981) wist tot haar 39ste niet beter of haar opa had in de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork gezeten. Dat was tenminste wat hij zijn familieleden altijd had verteld. Meer dan dat had hij nooit over die periode losgelaten. Hij was een moeilijke man, die het liefst alleen was en altijd met iedereen ruzie maakte. Stilzwijgend nam zijn omgeving aan dat dat wel door die oorlog zou komen. Totdat zijn kleindochter een jaar na zijn overlijden op onderzoek uitging, en ontdekte dat hij had vastgezeten in kamp Erika in Ommen. Den Boer was verbijsterd: zelfs tijdens haar Master Holocaust- en Genocidestudies had ze nooit van dit kamp gehoord. Ze besloot voor eens en voor al het verleden van haar opa te reconstrueren, maar ze legde veel meer bloot dan dat alleen.

Kamp Erika, haar tweede boek dat eerder dit jaar verscheen, onthult een zwarte bladzijde uit de Nederlandse oorlogsgeschiedenis, die niet paste in ons naoorlogse zelfbeeld van heldhaftig verzet tegen de nazi’s, en die wij daarom uit onze collectieve herinnering hebben verbannen. Helden komen in Den Boers relaas niet voor; zelfs de kampbeulen die haar opa mishandelden, waren tot op zekere hoogte slachtoffers van de omstandigheden van hun tijd. Kamp Erika is alom geprezen – NRC en Nederlands Dagblad riepen het uit tot een van de beste non-fictie-boeken van dit jaar. Eerder publiceerde Den Boer Onderdrukt door de
verlosser – Een zoektocht naar Stalins erfenis in het Rusland van nu
(2019), eveneens bij uitgeverij Atlas Contact.

Journalist en sectiebestuurslid Joost Ramaer gaat met Hester den Boer in gesprek over Kamp Erika, over haar drijfveren om dit boek te maken, en over haar wijze van werken en vertellen.

  • Plaats: Van Deysselhuis, De Lairessestraat 125, 1075 HH Amsterdam
  • Inloop 19.30 uur; Gesprek 20.00 uur; Borrel 21.15 – 22.00 uur
  • Kosten: Vijf euro voor leden van de Auteursbond, tien euro voor niet-leden

Dit programma is helaas geannuleerd.

Informatie

Start om

19:30

Eindigt om

22:00

Locatie

Van Deysselhuis

Souterrain

De Lairessestraat 125

1075 HH

AMSTERDAM

Sluit je aan!