22 jan 2023
Middag van de Schrijver en de Regisseur

Kom naar de Middag van de Schrijver en de Regisseur op zondag 22 januari 2023 in Bellevue!

Een exclusief kijkje in de keuken van een theatervoorstelling. Toneelschrijvers en regisseurs doen zonder reserves een boekje open over hun samenwerking tijdens het maakproces. Wie had het hoogste woord? Wat hebben ze van elkaar geleerd? Wat ging er onderweg mis? En waarom was het nooit gelukt zonder de ander? In deze eerste editie nemen we een kijkje achter de schermen bij twee groots opgezette theaterspektakels.

Peer Wittenbols & Noël Fischer over Trojan Wars

Trojan Wars (Het Nationale Theater / HNTjong) was dé hitvoorstelling van 2021 en werd overladen met lovende recensies en prijzen. Toneelschrijver Peer Wittenbols en regisseur Noël Fischer vertellen over hun jarenlange voorbereiding, research en werkwijze in de aanloop naar dit theater-epos.

Rik van den Bos, Franky Ribbens & Dana Nechushtan over Hollands Hoop

Afgelopen zomer bezochten meer dan 20.000 mensen de locatievoorstelling Hollands Hoop op het Groningse platteland. De voorstelling werd een groot
succes, maar de weg er naartoe was niet zonder obstakels. Schrijvers Rik van den Bos en Franky Ribbens en regisseur Dana Nechushtan over het turbulente maakproces.

Presentatie

Nita Kersten & Nathan Vecht

Voor wie

Beginnende, aanstormende en ervaren toneelschrijvers en regisseurs op zoek naar een vruchtbare samenwerking.

Voor wie nog meer


Acteurs, dramaturgen, producenten, recensenten en iedereen die geïnteresseerd is in de nieuwe Nederlandse theatertekst.

Wanneer

 • zondag 22 januari 2023
 • van 15:30 tot 17:00 uur
 • aansluitend borrelen in de Smoeshaan

Waar


Theater Bellevue, Amsterdam
Kleine zaal

Reserveren


de middag van de schrijver en de regisseur / entree: 5,-

DE MIDDAG VAN DE SCHRIJVER & DE REGISSEUR is een nieuw initiatief dat erop gericht is om kennis en werkwijzen van ervaren theatermakers te delen met een nieuwe generatie, met als doel het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van de nieuwe Nederlandse theatertekst.

 • HET TONEELSCHRIJFHUIS is een onafhankelijke plek waar schrijvers voor podiumkunsten worden gesteund in hun artistieke en autonome werkproces.
 • BELLEVUE LUNCHTHEATER ontwikkelt en presenteert al meer dan 30 jaar nieuw Nederlandstalig toneelrepertoire.
 • DE AUTEURSBOND is al meer dan 100 jaar de Nederlandse belangenorganisatie voor schrijvers en vertalers.
 • HET NATIONALE THEATER / HNT JONG is het grootste reizende toneelgezelschap van het land en heeft het ontwikkelen en opvoeren van nieuw Nederlands repertoire als een van de speerpunten.
 • PLATFORM THEATERAUTEURS heeft als doel de positie van de onafhankelijke theaterauteur te versterken en organiseert onder andere de open inzendronde Verse Tekst.

 • PEER WITTENBOLS is schrijver. Hij schreef meer dan zestig toneelstukken. Hij was tot 2008 als huisschrijver verbonden aan Toneelgroep Oostpool. Naast zijn toneelwerk schrijft hij filmscripts, dichtbundels, liedteksten en columns.
 • NOËL FISCHER is artistiek leider van HNTjong. Ze regisseert nieuw geschreven teksten en actuele bewerkingen van bestaand toneelrepertoire. Hiervoor was ze artistiek leider van jeugdtheatergezelschap Bonte Hond.
 • RIK VAN DEN BOS is toneel- en scenarioschrijver. Hij schreef toneelstukken voor onder meer het Ro Theater, Oostpool en Bellevue Lunchtheater. Sinds 2018 werkt hij met vaste regelmaat voor het Noord Nederlands Toneel.
 • FRANKY RIBBENS is scenarioschrijver voor televisie en film. Hij schreef onder meer de dramaseries Penoza, Vechtershart en Hollands Hoop. Met de theatervoorstelling Hollands Hoop maakte hij zijn theaterdebuut.
 • DANA NECHUSHTAN is regisseur voor film, televisie en theater. Van haar hand zijn onder meer de film Nachtrit en de televisieseries Dunya en Desi, Annie MG en Hollands Hoop. Haar nieuwste film Piece of My Heart is op dit moment te zien in de bioscoop.
 • NITA KERSTEN is regisseur. Ze is verbonden aan Orkater, waar ze muziektheater maakt. Sinds 2021 behoort ze tot de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties, waar ze zich richt op modern Nederlands repertoire.
 • NATHAN VECHT is toneel- en scenarioschrijver. Hij schreef toneelstukken voor onder meer Het Nationale Theater, mugmetdegoudentand en Bellevue Lunchtheater. Voor tv schreef hij onder meer de dramaserie Het Jaar van Fortuyn.

Informatie

Start om

15:30

Eindigt om

17:00

Locatie

Theater Bellevue

Sluit je aan!