19 nov 2022
Middag van het Kinderboek

19 november 2022 gebeurt het: De 13e editie van de Middag van het Kinderboek met als thema ‘DE STAND VAN ZAKEN’.

De allereerste Middag van het Kinderboek werd georganiseerd naar aanleiding van Sjoerd Kuypers vlammende Annie M.G. Schmidtlezing (2009). De hoofdlijn was dat alles vroeger beter was voor kinder- en jeugdboekenauteurs – inhoudelijk, financieel én wat betreft de maatschappelijke status van kinderboeken en hun auteurs. ‘We zaten op een tropisch eiland,’ aldus Kuypers. Hoe hangt de vlag er nu bij? Omgekeerd? Gaat het inmiddels beter, of nog veel slechter? Zeven uiteenlopende sprekers gaan op deze vragen in. Daarnaast hebben we muziek en ander vermaak, en zal zoals gebruikelijk een illustrator live op het podium een schilderij maken.

Programma

11.15 – 12.15 uur: Ochtendprogramma

In de ochtend zijn er vier workshops: 
Chinouk Thijssen sleept ons mee in de wereld van de spannende boeken en TikTok. Toegangskaarten voor deze workshop zijn te bestellen via deze link. 
Loes Riphagen leert je een dier te illustreren in de stijl van haar boek “Coco kan het!’. Toegangskaarten voor deze workshop zijn te bestellen via deze link. 
Marloes van Rossum (van de Auteursbond) behandelt de mogelijkheden om geld te verdienen met het auteursrecht. Toegangskaarten voor deze workshop zijn te bestellen via deze link.
GEANNULEERD – Femke Ganzeman stort zich op leesbevordering in de klas. 

13.00 – 17.30 uur: Zaalprogramma

Zeven korte lezingen van Daniel Albering, Martijn van der Linden, Bies van Ede, Liset Celie, Liselotte Dessauvagie, Elaine Michon en Rubén Rodrigues da Silva. Esther van den Brink maakt live een schilderij op het podium, Lotte van Dijck zingt en Bibi Rumping heeft een videoboodschap voor ons.
Daarnaast wordt uw kennis van het Nederlandse Kinderboek getest aan de hand van een quiz, en is er ruimschoots gelegenheid tot bijpraten en netwerken tijdens de pauze en de borrel aan het einde van de Middag. In de pauze en na afloop van het zaalprogramma zorgt de Amsterdamse Boekhandel voor boekverkoop. Toegangskaarten voor het zaalprogramma zijn te bestellen via deze link.

En verder?

Organisatoren Marco Kunst en Aby Hartog zullen alles met hun gebruikelijke enthousiasme in goede banen leiden (of volledig uit de hand laten lopen).

Voor wie?

De Middag van het Kinderboek is bedoeld voor schrijvers, illustratoren, medewerkers van uitgeverijen, bibliotheekmedewerkers, recensenten, boekhandelaren, leerkrachten, studenten en alle anderen die zich betrokken voelen bij de wereld van het kinderboek.

Toegang

De toegang tot de workshops en het plenaire programma is gratis, maar reserveren is verplicht. Voor workshops en zaalprogramma moet apart gereserveerd worden.

De Middag wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de OBA, Auteursbond, GAU, Lira, Pictoright en De Amsterdamse Boekhandel

Informatie

Start om

11:00

Eindigt om

17:30

Locatie

OBA

Oosterdokskade 143

1011 DL

AMSTERDAM

Sluit je aan!