22 jun 2022
Symposium sectie Theaterauteurs

Op woensdag 22 juni van 15.00 tot 18.00 uur vindt in De Brakke Grond in Amsterdam het tweejaarlijkse symposium van de Sectie Theaterauteurs plaats, met dit jaar als onderwerp: De regisseur van nieuwe Nederlandstalige teksten. Aansluitend vindt een borrel plaats.

Onder leiding van dramaturg Willemijn Barelds gaan we met zes genodigde regisseurs in gesprek over het samenwerken met levende toneelschrijvers. Aan tafel zitten Nina Spijkers, Raymi Sambo, Casper Vandeputte, Paul Knieriem, Anna Schoen en Madeleine Matzer. Met muziek van Altstad (Marcel Osterop & Frank van Kasteren). En na afloop natuurlijk een borrel.

Deze middag is toegankelijk voor alle schrijvers, regisseurs, dramaturgen en andere professionals/geïnteresseerden (dus ook niet-leden van de Auteursbond.) Er is wel een beperkt aantal plekken. Meld je dus op tijd aan.

Praktische informatie

  • Tijd: 15:00-18:00 uur.
  • Waar: Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond (Nes 45, Amsterdam).
  • Toegang: gratis.
  • Aanmelden: via dit inschrijfformulier.

Over de gasten

Willemijn Barelds (gespreksleider) is sinds 2009 werkzaam als dramaturge voor diverse gezelschappen, o.a. bij Toneelgroep Amsterdam en Mightysociety. Sinds 2017 is zij vast verbonden als dramaturg bij Het Nationale Thetater.

Nina Spijkers debuteerde in 2015 bij Toneelschuur Producties, waar ze vanaf 2021 voor vier jaar vast aan verbonden is. In 2020 regisseerde Spijkers bij Oostpool de voorstelling Laura H.

Raymi Sambo is afgestudeerd als acteur en speelde vele rollen in televisieseries, films en theatervoorstellingen. Sinds 2018 produceert hij voorstellingen, podcasts, films en talkshows met zijn gezelschap ‘Raymi Sambo Maakt’, over actuele onderwerpen geïnspireerd door gebeurtenissen in het land en ingebed in een universele thematiek.

Casper Vandeputte is schrijver en regisseur. Sinds zijn afstuderen maakte hij voorstellingen bij o.a. Toneelschuur Producties, Toneelgroep Oostpool en het Nationale Toneel en Theater Utrecht. In 2019 maakte hij samen met acteur Vincent van der Valk de voorstelling Immens (Theater Utrecht), waar ze de Toneelschrijfprijs 2020 voor ontvingen.

Paul Knieriem is sinds zijn afstuderen (2007) werkzaam als regisseur bij o.a. Toneelschuur Producties, Via Rudolphi en De Toneelmakerij. Sinds 2019 is hij artistiek leider van het jeugdtheatergezelschap de Toneelmakerij.

Anna Schoen is actrice en artistiek leider van tgECHO. Met haar eigen gezelschap ECHO maakt ze voorstellingen “bewegend tussen beeldend- en bewegingstheater, performance en nieuw Nederlands teksttheater in. Aan de basis van het maakproces staat altijd een op maat geschreven script, dat op de vloer een beeldende en fysieke vertaling krijgt.”

Madeleine Matzer regisseerde tal van voorstellingen voor en met volwassenen en jeugd. Eind 2005 richtte ze MATZER Theaterproducties op. Sindsdien maakte zij diverse boekbewerkingen en regisseerde nieuw geschreven werk (bijv. Niemand wacht op je, Marilyn Monroe, Diamonds are a girls best friend, ValAngst en Everybody Happy!?).

ALTSTAD
Altstad bestaat uit het duo Marcel Osterop en Frank van Kasteren. Op 23 juli 2022 zal hun tweede album, ‘Tweede Huid’ verschijnen, over de voettocht van een verloren ziel, dwars door de woestijn op zoek naar de stad. Het is het persoonlijke verhaal van loskomen van een verslaving, het temmen van demonen, en de verbinding leggen met het leven.

Marcel Osterop is toneelschrijver, zanger en acteur. Hij schreef toneelstukken voor onder andere HZT, Oostpool en het NUT. In 2010 leerde hij componist, producer en muzikant/zanger Frank van Kasteren kennen binnen het theaterinitiatief De Orde van de Dag, waar ze maandelijks een nieuw muzieknummer schreven. Deze snelkookpan; schrijven, maken, spelen in een dag, vormt nog steeds de basis voor hun nummers.

Frank van Kasteren is actief in verschillende projecten in popmuziek (Kafka, Sir James, Wooden Saints) en theater (Laura van Dolron, Maarten Heijmans zingt Ramses Shaffy). Hij is mede-oprichter van Stichting We Are Sun City; Een kunstenaarsgezelschap dat werk maakt voor en over de Stad van de Toekomst.

Informatie

Start om

15:00

Eindigt om

18:00

Locatie

De Brakke Grond

Amsterdam

Sluit je aan!