20 apr 2022
Workshop Vlaams auteursrecht voor boekenschrijvers

Misschien ben je bezig met je eerste manuscript, misschien heb je al 30 werken gepubliceerd maar sluit je nu voor het eerst een contract met een Vlaamse uitgever. Contracten lezen en begrijpen is lastig, en hoewel contractuele bepalingen in Nederlandse en Vlaamse contracten grotendeels overeenkomen, toch zijn er een aantal verschillen – niet alleen juridisch, maar ook in de praktijk gaat het er vaak anders aan toe. Waar wijkt het Vlaamse contract af van wat je overeenkwam met een Nederlandse uitgever? Wat zijn essentiële bepalingen? Wat zijn mogelijke addertjes die de Vlaamse Auteursvereniging wel eens vaststelt? Hoe zit het met de vergoedingen?

Op deze en andere vragen geven we antwoord in een workshop over auteursrecht en contracten in de Vlaamse context. We behandelen de kernbegrippen uit het auteursrecht, leggen uit wat er in een goed uitgeefcontract moet staan en besteden aandacht aan het honorarium. Uiteraard staan we stil bij het nieuwe Modelcontract voor de uitgave van oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk (een update verscheen in oktober 2019). Daarnaast beantwoorden we graag jullie vragen – en als je ze op voorhand bezorgt, wordt het antwoord meteen geïntegreerd in de workshop.

Na deze workshop kan je met kennis van zaken en een gerust hart de onderhandelingen over je volgende publicatie opstarten!

Voor wie

Boekenschrijvers (Letterkundigen, Jeugdboekenschrijvers, Misdaadauteurs, Non-Fictie).

Wanneer

Woensdag 20 april van 14:00 tot 16:00 uur. Voorafgaand aan de workshop ontvang je de link naar de beveiligde virtuele ontmoetingsplek (via Zoom).

Groepsgrootte

Maximaal 35 personen.

Docent

Natalie Ariën, coördinator van de Vlaamse Auteursvereniging.

Kosten

  • Leden: gratis.
  • Niet-leden: € 40. Als je binnen een week alsnog lid wordt, krijg je het verschil terug.

Aanmelden

Meld je hier aan.

Let op: de naam die je opgeeft bij aanmelding dient overeen te komen met de naam waarmee je bij Zoom deelneemt. Indien de Zoom-schermnaam niet overeenkomt met onze deelnemerslijst, word je niet toegelaten tot de workshop.

Informatie

Start om

14:00

Eindigt om

16:00

Locatie

Online via Zoom

Sluit je aan!