21 nov 2023
Workshop Bouwkundige termen door Igor Santhagens

In de architectuur en bouwkunde bestaat er een bijzonder en eigen taalgebruik. Veel benamingen hebben een eeuwenoude oorsprong, die vaak te herleiden is tot de klassieke bouwstijlen. De bouwwereld bestaat uit vele ambachten, die ooit in gilden ondergebracht waren. Gilden behartigden de belangen beroepsgroepen. Een belangrijk onderdeel van het gildestelsel was het overdragen van vakkennis van gildemeesters aan gezellen. Door de ervaring in praktijk over te dragen, leerde men mondeling en vanuit de praktijk het ambacht. In de huidige tijd zijn ambachten in de bouwkundige omgeving nauwelijks veranderd. Ondanks de andere opleidingen, de mechanisatie en automatisering is het woordgebruik door de tijd heen grotendeels hetzelfde gebleven.

Voor wie

De workshop is zowel voor leden van de sectie Vertalen, als voor niet-leden.

Wanneer en waar

21 november 2023 van 15.00 tot 18.00, inclusief borrel.
Van Deysselhuis De Lairessestraat 125, 1075 HH Amsterdam

Groepsgrootte

15 personen in het VDH, 30 online

Docent

Igor Santhagens is opgeleid als interieurarchitect en werkzaam bij het Rijksmuseum. Hij vertelt over bouwkundige begrippen en benamingen en illustreert deze aan de hand van voorbeelden uit het museumgebouw.

Het Rijksmuseum is bijzonder omdat het een jong historisch gebouw is, met een hang naar het verleden. De architect van het gebouw, P.J.H. Cuypers, toonde met het gebouw zijn kennis over bouwkunst waarin vele bouwstijlen, ornamentiek en ambachten samenkomen. In en op het gebouw is de verering voor ambachten, wetenschappers en kunstenaars uitvoerig zichtbaar gemaakt. Door deze personen toe te voegen in de vorm van beeldhouwwerken, tegeltableaus en muurschilderingen is het gebouw een kunstwerk op zich.

Kosten

  • Leden: 15 euro
  • Niet-leden: 45 euro. Als je binnen een week lid wordt, krijg je het verschil terug.
    Geef dit dan aan bij Opmerkingen op het aanmeldformulier of stuur een mail naar het bureau van de Auteursbond.

Informatie

Start om

15:00

Eindigt om

18:00

Locatie

Van Deysselhuis en online via Zoom

Sluit je aan!