Auteursbond ondertekent open protestbrief tegen uitstellen prijsuitreiking Shibli

19 oktober 2023

De Auteursbond betreurt het uitstellen van de uitreiking van de LiBeraturpreis aan Adania Shibli tijdens de Frankfurter Buchmesse en heeft de open protestbrief tegen dit besluit mede ondertekend.

De Palestijnse auteur Adania Shibli zou de LiBeraturpreis op 20 oktober in ontvangst nemen. Deze jaarlijkse prijs voor vrouwelijke schrijvers afkomstig uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika of de Arabische wereld, krijgt zij voor haar roman Eine Nebensache (in het Nederlands verschenen bij Koppernik als Een klein detail) die speelt in 1949. De jury prijst haar evenwichtige beschrijving van degenen die geweld plegen en zij die er slachtoffer van zijn.   

LitProm, de organisatie achter de prijs, nam de beslissing om de uitreiking en evenementen daaromheen uit te stellen ‘in het licht van het terrorisme tegen Israël’. Juergen Boos, directeur van de Frankfurter Buchmesse en voorzitter van LitProm, stelt in een verklaring: ‘We want to make Jewish and Israeli voices especially visible at the book fair.’ Hij voegt daaraan toe: ‘Frankfurter Buchmesse stands with complete solidarity on the side of Israel.’

De Auteursbond vindt dat literaire platforms en instellingen een podium moeten bieden aan álle stemmen. We betreuren het dat de stem van Adania Shibli dit jaar niet op de Frankfurter Buchmesse wordt gehoord. Duurzame en langdurige vrede en veiligheid kunnen alleen worden gewaarborgd door de bescherming van het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting, inclusief artistieke en culturele expressie voor iedereen.

Bescherming van het vrije woord is één van de kernwaarden van de Auteursbond.