Auteursbond: ‘Steun zzp’ers die worden geraakt door gevolgen coronavirus’

13 maart 2020

De uitbraak van het coronavirus heeft ingrijpende gevolgen voor de culturele en creatieve sector, ook voor zelfstandige schrijvers. De Auteursbond ontvangt meldingen van zelfstandige schrijvers die worden geconfronteerd met een stroom afzeggingen van publieke optredens. Met als gevolg een onverwachte inkomensval. Ook freelance recensenten verliezen inkomen omdat voorstellingen en optredens niet door gaan.

De Auteursbond vindt dat het kabinet passende steunmaatregelen moet nemen voor zelfstandigen in de creatieve en culturele sector die door de uitbraak worden getroffen. Het kabinet kondigde eerder deze week wel maatregelen aan om getroffen MKB-bedrijven te steunen. Ook de Raad voor Cultuur vraagt aandacht voor de positie van zzp’ers in de culturele sector.

Wordt jouw beroepspraktijk geraakt door de uitbraak van het coronavirus? Maak er melding van bij het speciale meldpunt van de Auteursbond.

> Naar het meldpunt

Advies nodig?
Worden je opdrachten geannuleerd en wil je advies over je juridische positie? Doe een beroep op één van onze juristen en stuur een email naar jurist@auteursbond.nl.

Kan je opdrachtgever zich beroepen op overmacht?
De overheid heeft op advies van het RIVM maatregelen genomen om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Zo worden mensen in heel Nederland opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken en moeten bijeenkomsten met meer dan 100 mensen in heel Nederland worden afgelast.

Opdrachtgevers die gedwongen zijn om een opdracht te annuleren naar aanleiding van de maatregelen van de (Rijks)overheid, kunnen zich beroepen op overmacht. Het gaat dan bijvoorbeeld om een theater dat een voorstelling met meer dan 100 bezoekers annuleert. Bij overmacht is een opdrachtgever bevrijd van zijn verplichting tot nakoming en hoeft de opdrachtnemer dan niet te betalen.

Het is mogelijk dat opdrachten worden geannuleerd om redenen die niet direct zijn terug te voeren op de overheidsmaatregelen. Of je dan rechtmatig aanspraak kunt maken op betaling hangt af van de overeenkomst die je met de opdrachtgever hebt gesloten.