Auteursbond steunt oproepen voor onmiddellijk staakt het vuren in Gaza

5 juni 2024

In navolging van de verklaring van PEN Nederland en de eerdere schrijverspetitie roept de Auteursbond de Nederlandse regering op zich in te zetten voor een onmiddellijk staakt het vuren in Gaza.

Sinds 7 oktober zijn door toedoen van Israël bijna 35.000 Palestijnse burgers gedood, onder wie meer dan 14.500 kinderen. Ziekenhuizen, scholen en duizenden woningen zijn verwoest. Onder de bevolking heerst honger en ziekte.

De Auteursbond schaart zich achter de oproep aan de Nederlandse regering om zich zo duidelijk mogelijk tegen dit geweld uit te spreken richting Israël en om het internationaal recht te handhaven, ook omdat het uitblijven van een duidelijke veroordeling direct effect heeft op de Nederlandse samenleving als geheel.

De Auteursbond spreekt zich tevens uit tegen de aanslagen van Hamas van 7 oktober 2023 op Israëlische burgers. Deze terreurdaden veroordelen wij in de sterkste bewoordingen en we roepen op tot vrijlating van de gijzelaars. We spreken ons eveneens nadrukkelijk uit tegen de opleving van het antisemitisme, zowel wereldwijd als in de Nederlandse samenleving.

Bestuur van de Auteursbond