CK Stipendium Jeugdliteratuur 2022 voor Annejan Mieras

9 juni 2022

Het Charlotte Köhler Stipendium 2022 is op 3 juni in Felix Merites uitgereikt aan Annejan Mieras, schrijfster van twee bijzondere kinderboeken: Portiek Zeezicht en Homme en het noodgeval. Voor het laatste boek ontving ze al een Vlag en Wimpel. De jury, bestaande uit Toin Duijx, Jaap Friso en Enne Koens, zocht naar een auteur die ‘blijk geeft van talent en van ontwikkeling, en van wie we de verwachting hebben in de toekomst meer mooie boeken te mogen lezen’.

Annejan Mieras is pas op latere leeftijd serieus gaan schrijven. Ze was lange tijd architect maar dat gaf haar steeds minder bevrediging, vooral omdat ‘het proces zo lang duurt.’ Ze wil resultaat zien en daarom ging ze het onderwijs in en werd juf. En ze ging schrijven. Uitgeverij Lemniscaat vond dat ze het in zich had en publiceerde al twee boeken van haar hand, een derde is op komst.

Annejan Mieras. Foto’s Inigo Garayo

Uit het juryrapport:

“Het is de onderkoelde humor, de ontroering en het mededogen dat de jury voor de boeken van Mieras inneemt. Daar wil ze graag meer van lezen. Annejan Mieras presenteert zich als een schrijfster die het experiment niet schuwt, die durft te schuren en invoelbare boeken schrijft. Over kinderen en hoe ze misschien ook kunnen zijn. Dat verdient steun en daarom verlenen wij vol overtuiging het Charlotte Köhler Stipendium aan Annejan Mieras.”