En de vertaalengel 2020 gaat naar… De Vertalersgeluktournee!

20 februari 2020

De Literair vertalers van de Auteursbond kennen de Vertaalengel 2020 toe aan Nicolette Hoekmeijer, Andrea Kluitmann en Hanneke Marttin, de organisatoren van de jaarlijks terugkerende Vertalersgeluktournee. De Vertaalengel wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of instanties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het vertaalvak in het algemeen of voor de positie van vertalers in het bijzonder.

Tijdens de Vertalersgeluktournee trekken de vertalers die zijn genomineerd voor de Europese Literatuurprijs langs diverse boekhandels om over hun vertaling en het vertaalproces te vertellen. De jury, bestaande uit literair vertalers Hero Hokwerda, Elly Schippers en Rob van der Veer, roemt het enthousiasme en de grote inzet waarmee Hanneke, Andrea en Nicolette al tien jaar de organisatie van de tournee op zich nemen.

Bovendien hebben de organisatoren zich al die jaren ingezet om de tournee naar een hoger plan te tillen en ook jonge vertalers erbij te betrekken. Intussen is de Vertalersgeluktournee uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement, waarin vertalers hun vak voor het voetlicht kunnen brengen en met lezers praten over literatuur en vertalen.

Uitreiking
De uitreiking van de Vertaalengel (die dit jaar een wel heel engelachtige gedaante aanneemt) vindt plaats op maandag 2 maart tijdens de jaarlijkse Vertaalslag in het Betty Asfaltcomplex te Amsterdam. Op deze feestelijke avond buigen vertalers zich dit jaar over het vertalen van humor.

Vertaalduivel
Tegenhanger de Vertaalduivel, een prikkelend plaagstootje toegekend aan een persoon of instantie die meer had kunnen doen in het belang van het vertaalvak, wordt dit jaar niet uitgereikt. Er waren dit jaar in het vertaalveld geen instanties of personen waar vertalers zich meer dan anders aan hebben gestoord.