FilmscriptsNL: een nieuwe scenariowebsite

Plaats jouw script in deze nieuwe database!
22 augustus 2022

In samenwerking met de Scenariovakschool zet het Netwerk Scenarioschrijvers van de Auteursbond een Nederlandse scenariowebsite op, vergelijkbaar met IMSDb. FilmscriptsNL.nl is een site met Nederlandse filmscenario’s, beschikbaar voor liefhebbers van Nederlandse film en dramaseries (of van die ene specifieke Nederlandse film of serie), voor geïnteresseerde collega filmprofessionals, voor hongerige filmstudenten en schrijvers-in-opleiding, en verder gewoon voor iedereen die het leuk of interessant vindt om de originele filmscenario’s te lezen. Maar het educatieve doel staat voorop.

We beginnen met scenario’s van speelfilms en dramaseries. Speelfilms die in de bioscoop hebben gedraaid, of vertoond zijn op de televisie of op een streamer. Voor nu houden we het criterium aan van 60’ en langer. Series die hun weg hebben gevonden op de televisie, of op een streamer. Wat series betreft streven we naar complete seizoenen. En het gaat zowel om series met 25’ afleveringen als met 50’ afleveringen (en alles daartussen in). In de (nabije) toekomst gaan we onderzoeken in hoeverre films onder de 60’ een goede aanvulling zijn op de databasecollectie.

Heb jij scenario’s die in aanmerking komen voor de database? FilmscriptsNL ontvangt ze graag!

Mail jouw scenario’s naar filmscriptsnl@gmail.com

Let daarbij op het volgende: stuur de scenario’s in pdf formaat op. Bij voorkeur het script in de laatste versie, liefst met een titelblad. Daarbij graag de volgende info:

  • titel
  • auteur(s)
  • jaar van uitbreng
  • bij een serie, met vermelding van eventueel seizoensnummer en afleveringsnummer
  • en of het een bewerking is (van bijvoorbeeld een boek, een theaterstuk, een andere oorspronkelijke film etc.)
  • een korte inhoudsbeschrijving, waarvan de lengte mag variëren van een logline tot een hyperkorte synopsis en alles daartussen in
  • een afbeelding van de poster of van een publiciteitsfoto in jpg of pdf (van max 500KB).

Ken je schrijvers die dit verzoek nog niet onder ogen hebben gehad? We ontvangen ook hun scripts graag. Attendeer ze dus op deze oproep!

(Let wel: dit verzoek leggen we ook neer bij de Nederlandse producenten en omroepen. Omdat in sommige gevallen het recht contractueel aan hen is overgedragen. Voor ieders informatie: wat betreft de kwestie van het auteursrecht hanteren we gaarne, naar buitenlands voorbeeld, het fair use principe, waarin de mogelijkheid bestaat om werken onder bepaalde voorwaarden te mogen gebruiken, zoals bijvoorbeeld in het kader van onderwijs en onderzoek. Uiteraard zullen we er voor zorgen dat rechthebbende partijen zo veel mogelijk worden geïnformeerd en zullen we respecteren als men niet akkoord gaat met beschikbaarstelling van bepaalde scripts.)

We streven naar een complete scenario-site die betekenis heeft voor iedereen die nieuwsgierig is naar het Nederlandse scenario. We zijn er van overtuigd dat een grotere beschikbaarheid van het Nederlandse scenario de belangstelling voor de Nederlandse film alleen maar kan vergroten. Hopelijk delen jullie deze overtuiging.

Namens:

  • Matthijs Bockting
  • Pim van Hoeve
  • Ernie Tee