Bestuur Journalistiek / Non-fictie

Miro Lucassen (voorzitter)

Miro Lucassen (1961) heeft al een journalistieke bril op sinds de middelbare school en schrijft liefst over ingewikkelde kwesties, zoals besluitvorming in politiek, bestuur en maatschappelijke organisaties. Geen wonder dat hij in 2017 ook nog eens een masterstudie bestuurskunde voltooide aan de VU. Miro was 25 jaar verslaggever voor regionale kranten en stapte in 2006 over naar een zelfstandig bestaan. Hij publiceerde enkele boeken over regionale actuele kwesties in Amersfoort en Utrecht, uitgegeven door Stichting Regionaal Spitwerk en woont sinds 2014 weer in zijn geboortestad Amsterdam.

Jan-Willem Oomen (secretaris)

Jan-Willem Oomen (1967) heeft van zijn loopbaan in de media op zich al een journalistiek avontuur gemaakt. Hij heeft mogen samenwerken met tal van collega’s met verschillende functies; redacteuren, verslaggevers, researchers, eind- en hoofdredacteuren bij vele media, en met uitgevers, vaak in wisselende arbeidsrelaties. Hij werkte tot op heden voor omroepen als de NCRV, KRO, NTR, en voor zenders, BNR, en nog een groot aantal media in binnen- en buitenland, waaronder het AD. Hij ontwikkelde zich tot verslaggever voor de schrijvende pers, radio en televisie, maker van podcasts, regisseur en redacteur voor talkshows en actualiteitenprogramma’s. De laatste jaren werd zijn praktijk meer gemengd, met de nadruk op non-fictie, onderzoek, en schrijven in het algemeen.

Het schrijven van een artikel of een boek, het maken van een reportage, podcast of documentaire, is per definitie een onderneming. Daarbij past ook heel goed het autonome, creatieve karakter van de freelancer. Met het ondernemerschap als één van de middelen, kan de freelancer optimaal zijn of haar meerwaarde bieden met een specialisme. Deze positie dient dan ook te worden gegarandeerd en bestendigd in het belang van alle partijen.

Jan-Willem Oomen studeerde rechten en specialiseerde zich in het auteursrecht, voordat hij zijn reis begon door de mediajungle. In dat oerwoud van wisselende redactievloeren heeft hij ervaring opgedaan met de weerbarstige praktijk versus de rechten op papier. Vanuit deze kennis en ervaring wil hij er aan bijdragen dat zelfstandigen die bewust kiezen voor ondernemerschap, kunnen werken in een markt die fatsoenlijk functioneert.

Bambi Bogert 

Bambi Bogert (1966) begon haar journalistieke carrière op 18-jarige leeftijd als popjournalist. Ze schreef o.a. voor Hitkrant, Popfoto, Muziek Expres, OOR en MixMag, en werkte als redacteur en verslaggever voor televisieprogramma’s als Countdown, Music Scene en het Britse Rapido en Eurotrash. Als human interest-verslaggever werkte zij jarenlang voor Nieuwe Revu en publiceerde in diverse media in binnen- en buitenland, waaronder Het Parool, Volkskrant, LINDA, Marie Claire, Bright, Time Out, The European en VICE. Ook was zij als tolk/vertaler verbonden aan diverse vertaalbureaus en werkte als copywriter voor reclamebureaus. Vanaf de jaren negentig woonde Bambi afwisselend in steden als Londen, New York, Berlijn en Frankfurt, waar zij als programmamaker werkzaam was voor o.a. ABC News, MTV Europe en ARTE. Haar documentaires werden vertoond op het Rooftop Film Festival. Als freelancer van het eerste uur zet Bambi zich graag in voor betere werkomstandigheden voor collega-zzp’ers en creatieven. Empowerment, onderlinge verbinding en solidariteit zijn voor haar belangrijke thema’s. Bambi woont in Amsterdam en werkt momenteel aan het herschrijven van een boek en verschillende creatieve campagnes. Ze is altijd op zoek naar avontuur en zou het schrijven liefst combineren met zelfstandig documentairemaken. Hiertoe ontwikkelde ze onlangs nog een aantal televisieformats.

Marjolein Hermes 

Marjolein Hermes (1985) begon zo’n twintig jaar geleden als radiopresentator bij KinkFm in Hilversum. Als jonge spring in ’t veld interviewde ze (inter)nationale muziekbands en deed ze verslag van o.a. Lowlands en Crossing Border (Den Haag). Daarnaast heeft ze een aantal jaren als freelanceschrijver gewerkt bij CuBra en ONGEkUNSELD. Inmiddels heeft deze onderwijsontwikkelaar in hart en nieren al diverse lesmethodes ontwikkeld, staat ze al ruim vijftien jaar voor de klas op het mbo als docent Nederlands en burgerschap en werkt ze bij het Koning Willem I college in de rol van onderwijsontwikkelaar en is ze voorzitter van taalcoaches. Stilzitten komt bij Marjolein niet voor. Sinds 2020 is ze, naast alle onderwijsactiviteiten, eigenaar van Uitgeverij Jasmijn. Dit jonge en eigenwijze bedrijf is gespecialiseerd in taboedoorbrekende non-fictie met een rauw randje. Denk hierbij aan: ptss, narcisme, autisme, filosofie of donorkinderen. Omdat schrijven en interviewen bij haar in het bloed zitten, schrijft Marjolein zelf mee en interviewt ze de gastschrijvers voor de podcast van de uitgeverij.

Delphine Bedel

Delphine Bedel (zij/haar) is een feministische kunstenares, auteur en uitgever, met een achtergrond in kunst, fotografie en design. Ze werkt samen met internationale culturele instellingen om tentoonstellingen, publicaties, conferenties en onderzoeksprojecten te organiseren. Ze schrijft voor boeken en tijdschriften.Haar onderzoek richt zich op feministisch publiceren en beeldcultuur. Bedel is directeur van Meta/Books, mede-oprichter en voorzitter van Engagement Arts NL en mede-oprichter van de Roadmap for Equality in the Arts. Ze is lid van de German Photography Academy. Zij studeerde and UCA – University for the Creative Arts (UK) en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (NL).