Bestuur Journalistiek / Non-fictie

Lucette ter Borg (voorzitter)

Lucette ter Borg (1962) werkte vanaf 1990 vele jaren als kunstredacteur en later ook in leidinggevende posities bij NRC Handelsblad, de Volkskrant en weekblad Vrij Nederland. Vanaf het begin van haar journalistieke loopbaan is zij gedreven geweest door een hang naar rechtvaardigheid en gelijkheid. Daarvan getuigen haar onderzoeksverhalen over joodse roofkunst, het gebrek aan kunstenaarshonoraria, diversiteit en grensoverschrijdend gedrag in de kunst.  Vanaf 2007 is zij overtuigd zzp’er. Naast haar journalistieke werk maakt zij tentoonstellingen, schrijft essays en romans. Ze heeft een zoon en woont samen met een pleegdochter, een zwerfhond, een zwerfkat en een heleboel planten. Bij de Auteursbond wil zij zich onder andere inspannen om de tarieven voor freelance-journalisten te verbeteren.

Marjolein Hermes (voorzitter)

Marjolein Hermes (1985) begon zo’n twintig jaar geleden als radiopresentator bij KinkFm in Hilversum. Als jonge spring in ’t veld interviewde ze (inter)nationale muziekbands en deed ze verslag van o.a. Lowlands en Crossing Border (Den Haag). Daarnaast heeft ze een aantal jaren als freelanceschrijver gewerkt bij CuBra en ONGEkUNSELD. Inmiddels heeft deze onderwijsontwikkelaar in hart en nieren al diverse lesmethodes ontwikkeld, staat ze al ruim vijftien jaar voor de klas op het mbo als docent Nederlands en burgerschap en werkt ze bij het Koning Willem I college in de rol van onderwijsontwikkelaar en is ze voorzitter van taalcoaches. Stilzitten komt bij Marjolein niet voor. Sinds 2020 is ze, naast alle onderwijsactiviteiten, eigenaar van Uitgeverij Jasmijn. Dit jonge en eigenwijze bedrijf is gespecialiseerd in taboedoorbrekende non-fictie met een rauw randje. Denk hierbij aan: ptss, narcisme, autisme, filosofie of donorkinderen. Omdat schrijven en interviewen bij haar in het bloed zitten, schrijft Marjolein zelf mee en interviewt ze de gastschrijvers voor de podcast van de uitgeverij.

Najiba Brakkee

Najiba Brakkee (1970) is autodidact, woont en werkt in Amsterdam. Sinds 2010 werkt ze als freelance marketing, communicatie en pr-partner met een open blik, pragmatische aanpak en brede skills in de kunstsector op projectbasis voor organisaties, festivals en kunstenaars. Om de bovengenoemde vaardigheden verder te ontwikkelen, de kunstsector en haar publiek verder te onderzoeken schrijft zij vanaf 2016 voor diverse kunstblogs (Mister Motley, Metropolis M en Trendbeheer) over haar ontdekkingen in de kunstwereld. Ze schrijft over alles wat ze onderweg tegenkomt: exposities, beurzen, ateliers en kunst in de publieke ruimte. Bij de Auteursbond wil zij zich onder andere inspannen om de tarieven voor freelance-journalisten te verbeteren en voor een inclusiever en diversere Auteursbond.  

Christel Jansen

Christel Jansen (1961) is schrijfster en journalist. Ze schreef voor diverse tijdschriften en dagbladen (Trouw, Yogamagazine, Happinez, Woord& Gebaar, etc. Er klinkt altijd maatschappelijke betrokkenheid door in haar artikelen en verhalen. Haar laatste twee boeken gaan over disfunctionele families en hoe dat doorwerkt in het bestaan van de kinderen. Ze houdt zich ook graag bezig met zaken die raken aan de journalistiek/het schrijven: ze geeft schrijfworkshops aan jongeren op scholen door het hele land en werkt momenteel aan een podcast en aan een omvangrijk non-fictieboek.
Christel woont in Nijmegen op het water, op de grens van natuur en stad, en vindt daar al dobberend haar rust en inspiratie.
Eerder was Christel bestuurslid van de FLA (de voorganger van de sectie Journalistiek/non-fictie). Zij wil zich graag blijven inzetten om de positie van journalisten en non-fictieschrijvers te ondersteunen en te versterken.

Joost Ramaer

Joost Ramaer (1958) is freelance onderzoeksjournalist. Zijn voornaamste onderwerp de laatste jaren is de almaar verder gaande machtsconcentratie in de Nederlandse mediawereld. Daarover publiceert hij regelmatig in Vrij Nederland en Villamedia, en eerder op Follow the Money. Eerder was hij redacteur van Quote (1986-1993) en van de Volkskrant, bij Economie (1993-2003) en Kunst (2003-2008). Hij verliet de krant om een boek te schrijven. De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM verscheen eind 2009 bij uitgeverij Prometheus in Amsterdam. Daarnaast is hij al zijn leven lang theatergek. Over theater schrijft hij onder meer voor Theaterkrant en Theaterkrant Magazine. Joost woont en werkt in Amsterdam.