Bestuur Journalistiek / Non-fictie

Miro Lucassen (voorzitter)

Miro Lucassen (1961) heeft al een journalistieke bril op sinds de middelbare school en schrijft liefst over ingewikkelde kwesties, zoals besluitvorming in politiek, bestuur en maatschappelijke organisaties. Geen wonder dat hij in 2017 ook nog eens een masterstudie bestuurskunde voltooide aan de VU. Miro was 25 jaar verslaggever voor regionale kranten en stapte in 2006 over naar een zelfstandig bestaan. Hij publiceerde enkele boeken over regionale actuele kwesties in Amersfoort en Utrecht, uitgegeven door Stichting Regionaal Spitwerk en woont sinds 2014 weer in zijn geboortestad Amsterdam.

Dewi Gigengack (secretaris)

Dewi (1981) is zo’n freelancer die werd ‘gedwongen’ voor zichzelf te beginnen, maar al heel snel niet anders meer bleek te willen. Ze is ruim tien jaar journalist, waarvan vijf als zelfstandige, en schrijft over uiteenlopende onderwerpen die raken aan gezondheid en/of psychologie. Daarnaast is ze eindredacteur en ghostwriter. Ze woont in Amersfoort. Als bestuurslid bij de Freelance Journalisten van de Auteursbond wil ze eraan bijdragen dat leden zo goed mogelijk worden ‘gevoed’ met concrete kennis en vaardigheden om een gezonde freelancepraktijk te kunnen voeren.

Bambi Bogert 

Bambi Bogert (New York, 1966) begon haar journalistieke carrière op 18-jarige leeftijd als popjournalist. Ze schreef o.a. voor Hitkrant, Popfoto, Muziek Expres, OOR en MixMag, en werkte als redacteur en verslaggever voor televisieprogramma’s als Countdown, Music Scene en het Britse Rapido en Eurotrash. Als human interest-verslaggever werkte zij jarenlang voor Nieuwe Revu en publiceerde in diverse media in binnen- en buitenland, waaronder Het Parool, Volkskrant, LINDA, Marie Claire, Bright, Time Out, The European en VICE. Ook was zij als tolk/vertaler verbonden aan diverse vertaalbureaus en werkte als copywriter voor reclamebureaus. Vanaf de jaren negentig woonde Bambi afwisselend in steden als Londen, New York, Berlijn en Frankfurt, waar zij als programmamaker werkzaam was voor o.a. ABC News, MTV Europe en ARTE. Haar documentaires werden vertoond op het Rooftop Film Festival. Als freelancer van het eerste uur zet Bambi zich graag in voor betere werkomstandigheden voor collega-zzp’ers en creatieven. Empowerment, onderlinge verbinding en solidariteit zijn voor haar belangrijke thema’s. Bambi woont in Amsterdam en werkt momenteel aan het herschrijven van een boek en verschillende creatieve campagnes. Ze is altijd op zoek naar avontuur en zou het schrijven liefst combineren met zelfstandig documentairemaken. Hiertoe ontwikkelde ze onlangs nog een aantal televisieformats.

Jan-Willem Oomen

Jan-Willem Oomen (1967) heeft van zijn loopbaan in de media op zich al een journalistiek avontuur gemaakt. Hij heeft mogen samenwerken met tal van collega’s met verschillende functies; redacteuren, verslaggevers, researchers, eind- en hoofdredacteuren bij vele media, en met uitgevers, vaak in wisselende arbeidsrelaties. Hij werkte tot op heden voor omroepen als de NCRV, KRO, NTR, en voor zenders, BNR, en nog een groot aantal media in binnen- en buitenland, waaronder het AD. Hij ontwikkelde zich tot verslaggever voor de schrijvende pers, radio en televisie, maker van podcasts, regisseur en redacteur voor talkshows en actualiteitenprogramma’s. De laatste jaren werd zijn praktijk meer gemengd, met de nadruk op non-fictie, onderzoek, en schrijven in het algemeen.

Het schrijven van een artikel of een boek, het maken van een reportage, podcast of documentaire, is per definitie een onderneming. Daarbij past ook heel goed het autonome, creatieve karakter van de freelancer. Met het ondernemerschap als één van de middelen, kan de freelancer optimaal zijn of haar meerwaarde bieden met een specialisme. Deze positie dient dan ook te worden gegarandeerd en bestendigd in het belang van alle partijen.

Jan-Willem Oomen studeerde rechten en specialiseerde zich in het auteursrecht, voordat hij zijn reis begon door de mediajungle. In dat oerwoud van wisselende redactievloeren heeft hij ervaring opgedaan met de weerbarstige praktijk versus de rechten op papier. Vanuit deze kennis en ervaring wil hij er aan bijdragen dat zelfstandigen die bewust kiezen voor ondernemerschap, kunnen werken in een markt die fatsoenlijk functioneert.

Anouk Tulner

Anouk Tulner (1966) zit al een jaar of 25 in de journalistiek. Ze begon haar loopbaan als programmamaker voor RTL, NTR en NCRV. Sinds 2006 schrijft ze ook op freelance basis voor onder andere Psychologie Magazine, Mind Magazine, Vrouw en Libelle. Ook produceerde ze enkele documentaireseries voor de NTR. Anouk is gespecialiseerd in psychologische onderwerpen, zowel op relationeel vlak als op het gebied van diversiteit. Naast haar schrijfwerk organiseert ze Unconscious Bias-bijeenkomsten om mensen bewust te maken van hun onbewuste voorkeuren en hun psychologische valkuilen. Ze woont in Amsterdam, heeft een relatie en drie kinderen.