Freelancers NRC leggen werk neer

13 februari 2020

Een groep van 55 freelancers verschijnt vandaag niet op het werk bij NRC Handelsblad. Ze voeren actie omdat ze minder verdienen en minder rechten hebben dan hun collega’ s in vaste dienst die hetzelfde werk doen. De Auteursbond steunt de actie van de freelancers.

“Freelancers op redacties van dagbladen en tijdschriften hebben een achtergestelde positie en wij vinden het dapper en terecht dat freelancers bij NRC Handelsblad vandaag het werk neerleggen om aan te geven dat dit een onverteerbare situatie is”, aldus Miro Lucassen, bestuurslid bij de Auteursbond.

Duidelijk signaal
Freelance journalisten en hun belangenorganisaties zoals de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Auteursbond vragen al jaren aandacht voor hun moeilijke en kwetsbare positie, maar uitgevers zijn tot nu toe niet bereid om er iets aan te doen. Lucassen: “De actie van de freelancers bij NRC is een duidelijk signaal dat uitgeefbedrijven nu echt moeten bewegen en freelancers niet langer als tweederangs medewerkers kunnen blijven behandelen”.

NRC Handelsblad maakt deel uit van uitgeefbedrijf Mediahuis, het op een na grootste uitgeefconcern van Nederland, dat ook dagblad De Telegraaf en regionale kranten als De Limburger, Noordhollands Dagblad en Haarlems Dagblad uitgeeft.

Chronisch onderbetaald
DPG Media, de grootste uitgever met onder andere de Volkskrant, Trouw en Het Parool, verloor onlangs een rechtszaak van twee freelance journalisten omdat het concern ze chronisch heeft onderbetaald. Maar in plaats van eindelijk te beginnen met het bieden van redelijke voorwaarden voor de freelancers bij het concern, liet DPG Media onlangs weten tegen het vonnis in beroep te gaan. De verhoging van het basistarief voor freelance journalisten die het concern onlangs ook aankondigde, is te mager en biedt geen soelaas.

In gesprek
Uitgeefbedrijven hebben eind vorig jaar ook geweigerd om in de CAO voor het uitgeefbedrijf afspraken te maken over de positie van freelancers. In plaats daarvan hebben verschillende uitgeefbedrijven de vakorganisaties uitgenodigd voor een gesprek begin dit jaar. Deze gesprekken vinden de komende weken plaats.

De Auteursbond steunt de inzet van de vakorganisaties, zoals de NVJ, bij deze gesprekken. Lucassen: “Uitgevers kunnen niet blijven traineren. Als ze hun freelancers blijven achterstellen, gaat dit ten koste van de kwaliteit van hun producten en snijden ze zich ook in hun eigen vlees”.