Gouden Strop 2020 naar Dominique Biebau

20 mei 2020

De Vlaamse schrijver Dominique Biebau heeft met Russisch voor beginners de Gouden Strop 2020 gewonnen. Biebau kreeg dzee prijs voor het beste spannende boek van het jaar vanmiddag uitgereikt tijdens een speciale Live Nieuws Update van het AD. De eveneens Vlaamse auteur Bettie Elias won met Het tuinfeest de Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut.

Juryvoorzitter Koen Voskuil over de keuze voor Russisch voor beginners: “Dit is subtiel puntje-van-je-stoel-werk, tot het einde.” En over Het tuinfeest: “Elias laat zich als een volleerd thrillerauteur op alle vlakken van haar beste kant zien.”

Jury

Naast voorzitter Koen Voskuil (verslaggever en misdaadjournalist AD) bestond de jury uit Anne Versloot (freelance recensent oa VN’s Detective & Thrillergids), Arno Ruitenbeek (freelance journalist en recensent oa VN’s Detective & Thrillergids), Petra Rijkelijkhuizen (strategisch accountmanager e-content KB en voormalig uitgever) en Rolf Bos (freelance journalist en recensent oa Hebban.nl). Zij selecteerden de winnaars uit 76 inzendingen van in totaal 35 uitgeverijen en imprints.

Hoog niveau

De andere genomineerden voor de Gouden Strop waren Hoek van Donald Nolet, De Taak van Robert Pollack, Façade vanEsther Verhoef en De macht van K. van Jens Vern. Behalve vol lof voor deze auteurs was de jury dit jaar positief over het algemene niveau van de inzendingen – twee debutanten haalden zelfs de shortlist van de Gouden Strop. De jury constateerde dat er een hele nieuwe lichting thrillerschrijvers is opgestaan in Nederland, schrijvers die een zeer breed scala van het genre beoefenen, wat het genre een nieuwe impuls geeft. Zo is er ook aandacht voor thema’s uit het verleden, wordt ons meer en meer een spannende blik in de een verder gedigitaliseerde toekomst gegund en worden landsgrenzen steeds vaker overschreden.

Online

Vanwege het Coronavirus was het helaas niet mogelijk om de prijzen uit te reiken tijdens een openbare bijeenkomst. Stichting de Gouden Strop vond in AD Media een enthousiaste partner om de bekendmaking van de genomineerden en de uitreiking van de Gouden Strop en Schaduwprijs online vorm te geven.

De Nederlandse Thrillerprijzen Gouden Strop en Schaduwprijs worden mogelijk gemaakt door de Stichting LIRA, de uitgevers en de Auteursbond.

Zie ook: www.ad.nl/degoudenstrop