Renseigneringsverplichting
Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens staat helder toegelicht in welke gevallen een zzp’er wel en in welke gevallen een zpp’er géén BSN-nummer aan de inhoudingsplichtige (uitgever, opdrachtgever) hoeft te verstrekken, in het kader van de renseigneringsverplichting.
Wel BSN opgeven aan opdrachtgever
Een zzp’er moet het BSN aan de opdrachtgever doorgeven in de volgende situaties:
- Je factureert zonder vermelding van btw. Bijvoorbeeld omdat je vrijgesteld bent van btw
- Je factureert niet
Je opdrachtgever heeft dan een renseigneringsverplichting. De opdrachtgever is dan wettelijk verplicht deze gegevens te verstrekken aan de Belastingdienst: je BSN, het bedrag van de uitbetaling, je naam, adres en geboortedatum.
Geen BSN opgeven aan opdrachtgever
Een zzp’er hoeft het BSN niet aan de opdrachtgever te verstrekken in de volgende situaties:
- Je factureert met vermelding van btw
- Je opdrachtgever is niet inhoudingsplichtig
Je opdrachtgever heeft dan geen renseigneringsverplichting en heeft je BSN dus niet nodig. Je opdrachtgever is dan wel verplicht op verzoek van de Belastingdienst deze gegevens te verstrekken: gegevens over de betaling, je naam, adres, en geboortedatum.
Los van deze twee situaties levert de renseigneringsverplichting een probleem op wanneer je verplicht wordt te gaan factureren om je royalties te kunnen ontvangen– waar in het verleden voor het uitkeren van royalties door de auteur/ vertaler geen facturering nodig was en een directe actie van de uitgever werd gevraagd. Facturering betekent immers dat je ook geen bezwaar meer maakt tegen de berekening van de royalties en de transparantieverplichting van de uitgever kan worden omzeild.