Toestemming voor streamingsdiensten: Waar moet je op letten?

Naast het uitgeven van boeken als gedrukt exemplaar, gebruiken uitgevers steeds vaker digitale wegen om het werk bij de lezer te krijgen. Zo ook via streamingsdiensten (zoals die van Kobo), waarmee het mogelijk is om op abonnementsbasis een breed aanbod van boeken op smartphone, tablet of computer te lezen.

Het kan daarom zijn dat je door jouw uitgever om toestemming wordt gevraagd om gebruik van streamingdiensten te mogen maken.

Let op
Het is goed om te weten dat dit een onderwerp is waarover uitgevers en auteurs soms van mening verschillen en waarover zij met elkaar in gesprek zijn. Daarbij gaat het niet om het belang van de diensten op zich, maar wel om de verdeling van de netto-opbrengst en de vaststelling van wat precies ‘netto-opbrengst’ is.

Geef niet zomaar toestemming
Het advies van de Auteursbond is om, indien je toestemming wilt geven, daarbij te vermelden dat jouw toestemming geldig is voor een jaar. En spreek je uitgever aan bij onduidelijkheden in het royalty-overzicht. Het is in de praktijk namelijk niet altijd inzichtelijk hoe de berekening van bruto-naar netto-opbrengst tot stand komt, en welke onkosten in rekening worden gebracht.

Vragen?
Neem contact op met jurist@auteursbond.nl

De Auteursbond hoort op dit adres graag ook of je door jouw uitgever goed over de vergoedingen bent geïnformeerd.