Nederlandse nominaties Astrid Lindgren Memorial Award

22 maart 2021

Ted van Lieshout, De Schrijverscentrale, Marit Törnqvist en de Internationale Jugendbibliothek in München zijn door de Auteursbond genomineerd voor de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2021.

De jaarlijkse Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) wordt toegekend aan ‘werk van de hoogste kwaliteit, en in de geest van Astrid Lindgren’. Dat kan werk zijn van een schrijver, een illustrator of een leesbevorderende instelling of persoon. De Auteursbond is één van de nominerende instanties in Nederland (naast IBBY, het Letterenfonds, SQWBI en Guus Kuijer, de prijswinnaar uit 2012). Er zijn vier categorieën:

Auteur / illustrator

Ted van Lieshout is een veelzijdig en vernieuwend maker: schrijver, scenarist, dichter, illustrator en vormgever. Met zijn werk weet hij zowel volwassenen als kinderen te boeien en te verrassen. Ted’s blogs tonen zijn betrokkenheid bij een veelheid aan onderwerpen, en zijn vaardigheid deze te verwoorden.
Zijn unieke bijdragen aan de Nederlandse literatuur wordt door collega’s, pers, lezers en kijkers hogelijk gewaardeerd.

Leesbevorderende instelling

Het contact tussen auteurs en lezers, vooral auteurs en kinderen, is van wezenlijk belang voor cultuureducatie. De Schrijverscentrale neemt een onmisbare plaats in in de verspreiding van literatuur en kennis van literatuur door het organiseren van duizenden bezoeken van auteurs aan scholen en andere instellingen. Een instituut als De Schrijverscentrale is wereldwijd uniek.

Buitenlandse auteur / illustrator

Marit Törnqvist is niet alleen vanwege haar schitterende teksten en illustraties voorgedragen, maar ook vanwege haar baanbrekende, door kunst en liefde gedragen werk voor vluchtelingen over de gehele wereld.

Buitenlandse leesbevorderende instelling

De Internationale Jugendbibliothek is de grootste kinderboekenbibliotheek ter wereld, en een wereldwijd erkend kenniscentrum.