Nederlandse e-boeken straks sneller bij digitale bibliotheek
24 oktober 2018

De Auteursbond heeft samen met  Minister Ingrid Van Engelshoven van OCW , Lira, Pictoright, de KB , de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Vereniging Openbare Bibliotheken een convenant getekend met afspraken over de uitlening van e-boeken. Hierin is afgesproken dat nieuwe e-boeken van Nederlandse uitgevers voortaan veel sneller bij de bibliotheek geleend kunnen worden.

Door de overeenkomst komen er meer actuele boeken beschikbaar. Nu telt de online Bibliotheek 21.000 e-boeken, de verwachting is dat dit er eind volgend jaar 27.000 zijn.

Per uitlening

Minister Van Engelshoven is blij met de afspraken. Niet alleen omdat er nu meer boeken beschikbaar komen, maar ook omdat de betrokkenen voortaan per uitlening worden betaald. De opbrengst gaat voor de helft naar de uitgever en voor de andere helft naar de schrijver, vertaler of illustrator. Van Engelshoven stelt voor de uitbreiding en actualisering van de e-boekencollectie een budget beschikbaar dat oploopt tot 3 miljoen euro in 2021. De nieuwe afspraken gaan gelden vanaf 1 januari volgend jaar.

Btw-tarief omlaag

Gisteren werd bekend dat het btw-tarief op digitale publicaties gaat dalen, waardoor onder andere e-boeken goedkoper worden. De EU-lidstaten bereikten daarover een akkoord. Het tarief daalt van 21 naar 9 procent, terwijl het tarief voor papieren uitgaven stijgt van 6 naar 9 procent. Nederland wil de nieuwe regeling snel in laten gaan, maar wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Het convenant is op 24 oktober gepubliceerd in de Staatscourant.