Opinie: Gumcultuur

Schoolboeken zonder voorbeelden met opa’s, oma’s, vakanties in Frankrijk, of huisdieren zijn nog maar het begin
3 november 2021

Door Annemiek Verhoef, voorzitter sectie Educatieve auteurs

Nieuwe service van educatieve uitgeverijen: scholen zelf hun lesboeken laten samenstellen, zodat die naadloos aansluiten bij de eigen bubbel. Uitgevers en hun auteurs moeten hun mond opendoen. Want de overheid laat alle ruimte voor de huidige gumcultuur.

Censuur in schoolboeken: opeens heeft iedereen het erover. Het Instituut voor de Nederlandse Taal benoemde ‘gumcultuur’ onlangs zelfs tot woord van de week met als toelichting: cultuur waarin het andere weggegumd wordt.

Binnen de Educatieve sectie van de Auteursbond zijn we blij dat die gumcultuur nu in de landelijke belangstelling staat. Hoog tijd ook, want de praktijk van censuur gaat inmiddels verder dan enkel het weggummen van termen als ‘dino’, ‘bikini’ en ‘heksen’. Bij educatieve uitgeverijen voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs zijn vage, algemene richtlijnen in opmars die erop neerkomen dat iedereen zich prettig moet voelen bij wat er in een schoolboek staat. Met in het achterhoofd ‘better safe than sorry’ wordt er in de educatieve schrijfpraktijk nu nog lustiger dan voorheen op los gecensureerd.