Letterkundigen

Voor aanstormend talent, gevierd auteurs en iedereen daartussenin

Dichters, denkers, twijfelaars, korteverhalenschrijvers, oeuvrebouwers, papiervreters, pennenlikkers, romanciers, taalnazi’s, inktpuristen, potloodpriegelaars, linkshandigen, zolderkamerauteurs, kaarslichtschrijvers, (com)plotsmeders, karakterschetsers, vroege vogels, nachtwakers, rechtshandigen, wandelaars, woordkunstenaars, ….

Al meer dan 100 jaar

Of je nu je eerste boekcontract hebt getekend, of al een heel oeuvre hebt gepubliceerd; de Letterkundigen van de Auteursbond komen op voor de belangen van álle literaire schrijvers.

Voortgekomen uit de Vereniging van Letterkundigen, in 1905 opgericht door o.a. Lodewijk van Deyssel, zetten de Letterkundigen zich al meer dan 100 jaar in voor een goede inkomenspositie van auteurs. We onderhandelen over een eerlijk modelcontract, bewaken het auteursrecht en samen met de Jeugdboekenschrijvers zijn we actief in de Taskforce Leenrecht, die schrijvers een eerlijk deel van de leenrechten van de Bibliotheek op School (dBoS) wil bezorgen.

Prikkelende bijeenkomsten

De literaire wereld is volop in beweging. Om de ontwikkelingen bij te kunnen houden én om collega’s te ontmoeten en gezamenlijk te borrelen, houden de Letterkundigen leerzame en prikkelende bijeenkomsten. Hoe publiceer je een eigen boek? Welke mogelijkheden biedt digitale literatuur? En wanneer is een werk literatuur? We organiseren workshops Spoken word en Podcast maken, excursies naar bijvoorbeeld het Centraal Boekhuis en ‘Ontmoet & groet’ tijdens literaire festivals.

Bestuur

  • Jeroen Thijssen (voorzitter)
  • Erna Gianotten (secretaris)
  • Gerry van der Linden 
  • Gustaaf Peek
  • Anja Sicking
"Vrijwel niemand kan meer in stilte op een zolderkamertje zitten schrijven, zoals het romantische beeld wil, iedereen moet er werk naast doen."
Maria Vlaar