Thrillerfans en schrijvers komen samen in Bibliotheek Utrecht tijdens Avond van het Spannende Boek
11 april 2022

Bibliotheek Neude in Utrecht vormt op donderdag 9 juni het bloedend hart van de ‘Avond van het Spannende Boek’. Tijdens dit evenement worden de belangrijkste Nederlandse thrillerprijzen uitgereikt, waaronder de NBD Biblion Gouden Strop en de Hebban Thrillerprijs. Gelijktijdig vindt een bruisend programma plaats vol cold cases voor de thrillerliefhebber. Een avond waar schrijvers en liefhebbers van het genre samenkomen.

Bibliotheek Utrecht, lezerscommunity Hebban.nl en de Stichting Gouden Strop bundelden vorig jaar al hun krachten voor een jaarlijks thrillerevenement. Vanwege corona was de prijsuitreiking toen alleen digitaal te volgen, dit jaar is het publiek van harte welkom. Naast de prijsuitreikingen kunnen thrillerliefhebbers hun hart ophalen bij het publieksprogramma met o.a. films, interviews met schrijvers zoals Thomas Olde Heuvelt, Marion Pauw en Loes den Hollander, een doorlopende moordquiz en voorleessessies. De films, sciencefiction, horror en misdaad, worden geselecteerd door Filmmagazine Schokkend Nieuws. Ook worden bezoekers, in samenwerking met onderzoeksbureau Dupin, uitgedaagd mee te speuren in echte cold cases.

Michael Berg (thrillerauteur en bestuurslid Stichting Gouden Strop): ‘We hebben de handen ineengeslagen om een oude traditie in ere te herstellen: een avond waarop de Nederlandse thriller wordt gevierd. Een feest voor lezers, thrillerauteurs, uitgevers, bloggers en pers.’

Deirdre Carasso (directeur Bibliotheek Utrecht): ‘Het is een eer om de Avond van het Spannende Boek in Bibliotheek Neude te mogen hosten. Thrillers zijn het meest uitgeleende genre en in de top 10 zijn er 9 geschreven door Nederlandse schrijvers. Vorig jaar was het evenement door corona helaas alleen digitaal te volgen, maar dit jaar maken we er een spetterend publieksevenement van.’

Sander Verheijen (hoofdredacteur Hebban.nl): ‘Hebban is met meer dan 240 duizend leden de grootste lezerscommunity van Nederland. De Avond van het Spannende Boek is niet alleen het grootste live thrillerevenement van het jaar, het is tevens de feestelijke start van de negende editie van de Nederlandse Thriller Tiendaagse waar we op Hebban tien dagen lang een podium geven aan Nederlandstalige thrillerschrijvers en hun werk.’

De Avond van het Spannende Boek is op donderdag 9 juni van 18.00 – 22.00 in Bibliotheek Neude, Utrecht. Meer informatie en kaartverkoop: www.bibliotheekutrecht.nl/avondvanhetspannendeboek.

De thrillerprijzen

De NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman, bestaat sinds 1986. Met een geldbedrag van € 10.000 voor de winnaar is het de belangrijkste thrillerprijs van Nederland. Een vakjury bepaalt de winnaar. Diezelfde vakjury bepaalt de winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs, de prijs voor het spannendste (oorspronkelijk) Nederlandstalig debuut. De winnaar van deze prijs ontvangt € 1.000.

De Hebban Thrillerprijs bestaat sinds 2020 en is naast de Hebban Debuutprijs de tweede lezersjuryprijs van lezerscommunity Hebban.nl. Honderd lezers bepalen de shortlist, een professionele jury bepaalt het winnende boek. De winnaar ontvangt een award en een promotiepakket op Hebban ter waarde van € 2.500.

De Zilveren Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige korte spannende verhaal, wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De prijs is een samenwerking van Hebban en de Stichting Gouden Strop. De winnaar ontvangt € 500 en de beste spannende verhalen verschijnen in een e-book en luisterboek dat gratis gedownload kan worden.